Control Unleashed -verkkokurssi 20.8.2023

Control Unleashed -verkkokurssilla käydään läpi CU-menetelmän perusteet, tutustutaan perusharjoituksiin sekä käydään läpi, miten lisätä häiriötä ja nostaa kriteeriä virheettömän oppimisen menetelmällä.

Saat ohjeet kurssille kirjautumiseen Holvin maksuvahvistuksen sähköpostin mukana.

Control Unleashed on yhdysvaltalaisen Leslie McDevittin kehittämä koulutusmenetelmä, joka on kehitetty alunperin agilitykoirien erilaisiin vireenhallintahaasteisiin. Leslie McDevitt on laajentanut menetelmäänsä uusilla harjoituksilla, jotka on suunnattu erityisesti reaktiivisille koirille, sekä pentuohjelmalla. Leslie McDevitt on julkaissut kolme kirjaa: Control Unleashed – Creating a focused and confident dog, Control Unleashed – Reactive to relaxed ja Control Unleashed – The Puppy Programm, jotka löydät esimerkiksi tästä linkistä.

CU-ohjelma sisältää runsaasti erilaisia pattern gameja, koulutuspelejä, joiden avulla koiralle opetetaan hyödyllisiä taitoja. Pelit ovat yksinkertaisia (joskaan eivät alkuun aina ihan helppoja ohjaajalle), koska niiden yhtenä tarkoituksena on, että myös koira oppii pelin säännöt. Pelien ennakoitavuuden avulla koiralle voidaan opettaa taitoja toimia erilaisissa tilanteissa. Control Unleashed-ohjelman perjaatteina ovat koiran ja ihmisen aito vuorovaikutus ja vuoropuhelu, koiran eleiden lukeminen sekä koiran tunnetilojen mukaan toimiminen, koiran oma-aloitteisuuden ja omaehtoisuuden tukeminen ja näiden kautta koiran voimaannuttaminen. Ohjelma perustuu myös virheettömän oppimisen perjaatteelle, eli harjoitukset suunnitellaan etukäteen niin, että koiralla on koko ajan mahdollisuus onnistua.

Leslie McDevittin mukaan Control Unleashed sopii kaikille koirille, jotka hyötyvät suhteesta ihmiseen. Harjoitusten kautta koiralle opetetaan vireensäätelyä, ohjaajafokusta, keskittymistä, rauhoittumista ja häiriönsietoa koiraa kuunnellen. Harjoitukset ovat sovellettavissa erilaisille koirille rodusta ja iästä riippumatta. Niistä on hyötyä niin arkielämässä kuin erilaisissa koiraharrastuksissa eteentulevissa tilanteissa.

Olen saanut CU-sertifikaatin (CCUI) 06/2021 ensimmäisenä kouluttajana Suomessa. Sertifikaatti takaa, että osaan kouluttaa menetelmään kuuluvat harjoitukset juuri siten, kuin menetelmän kehittäjä on tarkoittanut, sekä osaan soveltaa harjoituksia ryhmätilanteissa virheettömän oppimisen sekä häiriön asteittaisen kasvattamisen periaatteita soveltaen.

Selkeä ohjeistus ja looginen eteneminen. Runsas materiaali ja jokaiselle tehtävälle/pelille löytyy perustelu ja tarkoitus, jonka vuoksi niiden käyttäminen arjessa on helppoa. Kurssi tarjoaa hyvät rakennuspalikat niin, että tehtävien jatkaminen itsenäisesti kurssin jälkeen onnistuu helposti. Control Unleashed ei ollut minulle etukäteen tuttu, mutta olen todella tyytyväinen että osallistuin kurssille.

“Sain hyviä vinkkejä hallitreeihin, joissa koiran huomio usein kiinnittyi hajuihin hallin lattiassa. Pelejä pelaamalla focus alkoi kiinnittymään enemmän minuun, ja hallin tutkimiseen käytetty aika alkoi vähentymään.”

“Koen meidän edistyneen ihan hirveän paljon tämän kurssin aikana. Odotukset oli korkealla etukäteen, ja silti ne ylittyi moninkertaisesti. Ollaan molemmat paljon, paljon rennompia tilanteissa, jotka ennen oli meille tosi vaikeita. Koiralle innostuksen ja korkean vireen vuoksi, minulle jännityksen takia (”en onnistu ikinä”). Tänään viimeksi oli iltapäivän lenkillä monta koiraohitusta, joissa mm. haukkuvia koiria ja koiria meidän takana. Ihan lopuksi (jolloin ajattelin, että nyt menee kuppi täyteen ja nurin) tuli kapealla pyörätiellä pimeässä kaksi haukkuvaa koiraa vastaan, toinen heistä kahdella jalalla syöksyen. Koira jatkoi tosi rentona matkaansa, katsoi vähän sivulle ohitustilanteessa ja sen jälkeen, mutta jatkoi koko matkan kävelyä ja kontaktia. Ei edes ravistellut jälkikäteen, mistä arvelin, että oli myös rento (tämäkin on erona aiempaan, ja en siis pidä ravistelua huonona, mutta ajattelin että olisi myös kiva, jos ohitustilanne ei olisi koiralle enää useimmiten stressaava). Saatiin myös viikonlopun noutokoulutuksessa kehuja meidän edistymisestä, ja huomasin sielläkin erilaista ohjaajafokusta mitä aiemmin (kyllä ne vieraat ihmiset kiinnosti, mutta silti malttoi tulla aina luokseni kuuntelemaan ohjeita). Kiitos Saara Uljas. En osaa pukea sanoiksi sitä tunnetta, minkä olen tällä kurssilla saavuttanut. Melkein on sellainen tunne, että voiko olla tottakaan (enkä olisi uskonut, jos joku olisi minulle etukäteen kertonut että näin kävisi.)

Kurssin harjoitukset ovat parantaneet koiran ja ohjaajan kommunikaatiota ja suhdetta. Koiran ja ohjaajan häiriönsieto on kasvanut ja molempien vaste moneen häiriöön on muuttunut positiiviseksi: jokainen häiriö on mahdollisuus harjoitella ja onnistua!”

“Selkeät ohjeet, helpot perusharjoitteet, joista aloittaa, hyvä pohjustus ja vastauksia kurssilaisten kysymyksiin oli kiva lukea ryhmässä, syvensi ymmärrystä. Kurssialusta oli hyvin luettavissa myös mobiilisti.”

“Materiaali oli erinomaista!”

“Kirjallinen materiaali suomeksi oli hyvää ja selkeätä. Myös harjoitukset oli rytmitetty ja pilkottu sopiviksi viikkokokonaisuuksiksi. Hyvä idea esittää myös muuta teoriaa harjoitusten lisäksi. Pidin myös siitä, että osa harjoituksista oli pilkottu, esim. luopuminen ja mattotreenit. Kurssissa oli hyvää myös mahdollisuus laittaa omia videoitaan kommentoitavaksi ilman rajoituksia. Kiitos tästä kurssista! Tuli tarpeeseen ja viikkorytmitys kannusti harjoittelemaan näitä asioita niin kotona kuin lenkeilläkin.”

“Kaiken kaikkiaan loistava kokonaisuus ja erittäin selkeästi kirjoitettu.”

8 viikon Control Unleashed-verkkokurssi sopii kaikille menetelmästä kiinnostuneille. Kurssin kestoa on pidennetty ja rakennetta kevennetty, jolloin ohjaajilla on mahdollisuus harjoitella enemmän yksittäisiä tehtäviä ja saada palautetta pidempään. Verkkokurssi alkaa noin puolentoista tunnin mittaisella aloitusluennolla 20.8.2023 klo. 18.30 (Zoomin välityksellä). Aloitusluento tallennetaan, ja sen voi katsoa myöhemmin. Ensimmäiset tehtävät julkaistaan aloitusluentoa seuraavana päivänä Lystitassun sivustolla. Saat joka viikko uusia tehtäviä, ohjeita aikaisempien tehtävien viemisestä eteenpäin sekä ohjeet häiriöiden lisäämiseen asteitta. Harjoituksia varten ei tarvitse lähteä koulutushallille, mutta osa harjoituksista vaatii sen verran tilaa, että olohuonetreeni ei välttämättä onnistu. Osaan harjoituksista tarvitaan myös avustaja.

Control Unleashed-kurssilaisena pääset myös Zoom-liveen, jossa voit kysyä suoraan kouluttajalta CU-harjoituksista ja niiden soveltamisesta. Live pidetään 19.9. klo. 19. Livelähetys tallennetaan myöhempää katselua varten, pääset näkemään myös aikaisempien livelähetysten tallenteita. Kurssin aikana voit lähettää treenivideoita omista harjoituksistasi niin paljon kuin haluat, harjoitusten kommentointi sekä yleinen keskustelu kurssilla tapahtuu suljetussa Facebook-ryhmässä. Verkkokurssimateriaalit jäävät pysyvästi osallistujien käyttöön. Verkkokurssin hinta on 99 € (sis. alv 24 %).

Kurssi ohjaaja

Saara Uljas Saara Uljas Tekijä

Eläintenkouluttaja (AT), Certified Control Unleashed Instructor CCUI, ProDogTrainer

Saat ohjeet kurssille kirjautumiseen maksuvahvistuksen mukana.

3 vastausta artikkeliin “Control Unleashed -verkkokurssi 20.8.2023

  1. Hei! Haluaisimme osallistua huomenna alkavalle CU -kurssille. Kävimme keväällä Paimenkoirien verkkokurssin ja ymmärsin, että CU-kurssin saa puoleen hintaan, jos osallistuu molempiin. Oliko näin ja kuinka maksaminen silloin toimii?

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä tästä: