Purkkiradasta on moneksi! Nosework-taitoja hajuerottelun menetelmin

Purkkiradasta on moneksi! -verkkokurssilla opit kouluttamaan koirallesi uuden hajun hajuerottelun menetelmin, vahvistamaan koiran hajukuvaa sekä useita erilaisia purkkirataa hyödyntäviä harjoituksia.

Kategoriat:

Purkkiradasta on moneksi! Nosework-taitoja hajuerottelun menetelmin

Tervetuloa mukaan noseworkin maailmaan! Nosework on Yhdysvalloissa rescue-koirien aktivointiin kehitetty laji, joka on valoittanut koiraharrastajat ympäri maailman. Hajuharrastuksesta on tutkitusti hyötyä koiran hyvinvoinnille, ja sen aloittaminen on helppoa kotisohvalta käsin. Nosework sopii kaikille koirille ikään, rotuun tai aiempaan harrastustaustaan katsomatta.

Hajuerottelu on koulutusmenetelmä, jonka avulla koiralle opetetaan tietyn hajun valitseminen. Opetuksessa käytetään purkkirataa, eli purkeista, tölkeistä tms kohteista koostuvaa ratamaista muodostelmaa. Kun haju opetetaan hajuerottelun menetelmällä, koira oppii etsimään juuri tiettyä hajua. Purkkirata toimii koiralle visuaalisena vihjeenä haistelusta, jolloin esimerkiksi etsimisvihjeen lisääminen tai uusien hajujen esittely on helppoa. Purkkirataharjoittelu auttaa selventämään koiran hajukuvaa (eli koiran mielikuvaa etsittävästä hajusta), koska voimme sen avulla lisätä häiriöitä kontrolloiduissa olosuhteissa. Lisäksi purkkirata sopii erinomaisesti järjestelmällisyyden ja tarkkuuden opettamiseen, ilmaisun vahvistamiseen, tyhjän sekä hajulta toiselle siirtymisen harjoitteluun. Purkkirataharjoittelu säilyy koiralle kiinnostavana erilaisten variaatioiden avulla. Kurssilla harjoitellaan myös purkkiradalta etsintään siirtymistä.

Tälle verkkokurssille osallistuminen ei edellytä koiralta mitään pohjataitoja, ja kaikki harjoitukset pystyy tekemään kotona (kurssin loppupään harjoitukset vaativat jonkin verran tyhjää lattiatilaa).

Kurssilla opit:

 • Sopivan palkkion valinta ja palkitseminen
 • Harjoittelun tukitaidot
 • Hajun ehdollistaminen
 • Hajuerottelun aloittaminen
 • Miten valita koiralle sopiva ilmaisu
 • Ilmaisun liittäminen, esimerkkinä istuminen
 • Haistelun keston lisääminen purkkiradalla
 • Häiriöhajujen lisääminen
 • Häiriön ja keston lisääminen ilmaisuun
 • Opettamaan koiralle haistelun aloittamisen heti lähdössä
 • Opettamaan järjestelmällistä työskentelyä ja kaikkien kohteiden tarkastamista
 • Hajulta toiselle siirtymisen harjoittelun
 • Tyhjän alueen harjoittelu
 • Purkkiradalta etsintään siirtymisen

Kurssin tehtävät harjoiteltuasi koirallasi on kaikki tarvittavat taidot siirtymiseen kohti kokeenomaisia nosework-etsintöjä.

Kurssi alkaa maanantaina 21.2.2022 ja sen kesto on 6 viikkoa (jaksot 1 & 2 tehdään samalla viikolla). Uuden viikon materiaalit julkaistaan kurssialustalla joka maanantai. Kurssin aikana voit saada harjoitusvideoihisi palautetta kurssin omassa Facebook-ryhmässä niin paljon kuin koet tarpeelliseksi. Kurssin materiaalit jäävät osallistujien käyttöön myös kurssin jälkeen.

Kurssille osallistumista varten tarvitset kotona seuraavat välineet: kohdehaju (noseworkin ykkösluokassa eukalyptus-hydrolaatti), siirrännäisiä (topsipuikko, huonekalutassu, haavataitos, vanutuppo), 8-12 lasi, metalli- tai muovipurkkia (mieluiten lasi), 8-12 irtotelinettä purkeille. Välineet eivät sisälly kurssin hintaan, vaan ne pitää hankkia itse. Nosework-tarvikkeita myyvät useat kotimaiset koiratarvikeverkkokaupat.

Kurssin hinta on 89 € (sis. alv 24%). Ilmoittautuminen on päättynyt!

Saat ohjeet kurssille kirjautumiseen maksuvahvistuksen mukana.

Kurssi ohjaaja

Saara Uljas Saara Uljas Tekijä

Paimenkoiriin erikoistunut eläintenkouluttaja (AT), Certified Control Unleashed Instructor CCUI, Kiva Käsittelijä-kouluttaja

Saat ohjeet kurssille kirjautumiseen maksuvahvistuksen mukana.

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä tästä: