pentuelämä

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun uusi pentu saapuu taloon – osa 2 : lepo

Tässä postauksessa kirjoitan pennun saapumisessa huomioitavia asioita käsittelevän sarjan osana lepoa. Sarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin ruokailuun liittyviä tilanteita. Lepo, palautuminen ja riittävä uni ovat koirien elämässä keskeisemmässä asemassa kuin usein ajatellaankaan. Aikuinen koira tarvitsee unta noin 16 tuntia vuorokaudessa, pentu ja vanha koira jopa 20 tuntia. Jos siis taloudessa on useita eri ikäisiä koiria, levon tarpeet eivät vältttämättä kohtaa. Pennun kasvulle ja kehitykselle liian vähäinen uni on erittäin haitallista, joten asiaan on tärkeä kiinnittää huomiota.

Yksinolot tehokkaaseen lepokäyttöön

Yksinoloaika voi olla koiralle joko tehokasta palautumista tai hyvin stressaavaa. Sen takia yksinoloon kannattaa panostaa pennun kanssa alusta asti, ja aikuisen koiran yksinolo-ongelmiin kannattaa viimeistään nyt puuttua. Vaikka pentu ei kärsisi erityisesti yksinolo-ongelmista, sen on mahdotonta nukkua syvää unta, jos aikuinen koira on hyvin kiihtynyt. Yksinolo-ongelmien ja varsinaisen eroahdtistuksen hoitamiseen on monia eri keinoja. Esimerkiksi Digital Dogsitterin sivuilta löytyy eroahdistukseen perehtyneen Jenny Jalosen kirjoittama tietopaketti, johon suosittelen lämpimästi tutustumaan.

Pentu kannattaa alusta saakka totuttaa siihen, että se osaa olla myös ilman aikuisen koiran seuraa. Isossa laumassa voi olla haastavaa opettaa pentua olemaan aivan yksin, mutta sen tulisi hyvin kestää se, että yksi tai useampi koirista poistuu. Näin pentu voi käyttää aikuisten koirien pidempien lenkkien ja treenien ajan lepäämiseen.

Mikäli aikuinen koira nukkuu yöt sekä normaalin työpäivän ajan, sen energiat riittävät todennäköisesti oikein hyvin työpäivän jälkeiseen ulkoiluun ja harrastamiseen. Mikäli koiran unen määrässä tapahtuu isoja muutoksia suuntaan tai toiseen, kannattaa aina miettiä taustalla vaikuttavia syitä. Jos koira vain nukkuu omistajan ollessa paikalla, kannattaa selvittää ensimmäisenä yksinolon sujuminen sekä sulkea pois kivun ja sairauden mahdollisuus.

Mitä haluat koiran tekevän, kun olet kotona?

Jos tätä ei ole vielä ensimmäisen koiran kanssa miettinyt, nyt pennun kanssa on viimeistään aika pysähtyä pohtimaan, miten toivot koiran käyttäytyvän, kun olet kotona. Haluatko puuhailla koiran kanssa, vai haluatko sen ivihtyvän omissa oloissaan, jotta voit tehdä kaikkea muuta? Koiran kanssa ei voi tietenkään aktiivisesti viettää kaikkea hereilläoloaikaansa, mutta koira ei ole sisustuselementti. Toisaalta koiran on tärkeää osata levätä myös silloin, kun ihmisiä on paikalla. Tämä korostuu viikonloppuisi, lomilla sekä lapsiperheissä ihan jokaisena päivänä.

Ylienergistä koiraa yritetään usein väsyttää liikkumisella ja monenlaisella tekemisellä, vaikka monesti parempi vaihtoehto olisi riittävän levon ja palautumisen järjestäminen sekä koiraa rentouttava aktivointi, kuten hajutyöt. Tämä pätee sekä aikuisiin koiriin että pentuihin. Hajutöitä voi alkaa opettaa esimerkiksi namien piilottamisen kautta jo heti pennun tullessa taloon. Pennun omat harjoitukset kannattaa pitää lyhyinä, niitä voi olla useampi pitkin päivää. Kiinnitä huomiota pennun vireyteen: väsyneenä tai yliernergisenä keskittyminen on vaikeampaa, ja pentu liittää tunnetilansa oppimaansa käytökseen.

Varmista levon edellytykset

Lepääminen ei välttämättä onnistu ainakaan alkuun missä vain, joten sen edellysten luomiseen kannattaa käyttää pieni hetki. Ensimmäisenä tulee varmistaa, että koiralla on rauha levätä. Koirat eivät siis saa käydä härkkimässä toisiaan, kun joku yrittää levätä. Aikuinen koira opettaa kyllä pentua, mutta omistajan tehtävä on aina kuitenkin puuttua tarvittaessa tilanteeseen. Innokas aikuinenkaan ei toisaalta saa häiritä pennun unia.

Myös lepopaikalla on väliä. Lämpötilan on oltava sopiva, koska sekä liian kylmä että kuuma häiritsee lepoa. Mieti vaikka, miten helppo sinun on nukkua, jos sisälämpötila on +28. Pitkä- tai muuten tuuheaturkkiset koirat voivat valita lattian tai ovenedustan nukkumapaikakseen juuri lämpötilan takia, mutta yleensä koirat valitsevat pehmeän pedin. Toiset koirat tykkäävät nukkua esimerkiksi sohvalla tai häkissä, jolloin koira on kuin pesäkolossa. Toiset taas valitsevat mieluummin korkeamman paikan, josta ne voivat seurata tapahtumia. Koirat voivat haluta nukkua yksin tai yhdessä.

Myös lepopaikkojen määrää kannattaa arvioida. Paikkoja tulisi olla ainakin yksi enemmän kuin koiria, jotta niistä syntyisi mahdollisimman vähän kiistaa. Jos sinulla on yksi koirille sallittu nojatuoli, ja molemmat haluaisivat siihen, tilanne saattaa käydä hankalaksi. Mikäli koira on resurssiaggressiivinen lepopaikastaan, kannattaa huomio suunnata jo aikaisemmin mainittuihin seikkoihin: Saako koira riittävästi lepoa, jolloin sitä ei häiritä? Onko mukavia lepopaikkoja tarpeeksi tarjolla? Onko koira kipeä tai sairas? Saako koira riittävästi sopivia aktiviteetteja?

Jäikö joku asia askarruttamaan tai haluatko jostain lisätietoa? Olen vain sähköpostin päässä ja vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin sekä kuulen kommentit postauksesta. Älä epäröi ottaa yhteyttä saara.uljas@gmail.com tai yhteydenottolomakkeella. Facebookista ja Instagramista löydät sivuni lystitassun-nimellä ja siellä voit myös lähettää viestejä tai kommentoida.

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä tästä: