Uncategorized

Mitä koirahieronta on? Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä koirahieronta on? UKK

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koirahieronnasta.

Mitä koirahieronta on?
Hieronnassa tavoitteena on koiran lihasten käsittely niin, että koira rentoutuu. Se on osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvoinnista huolehtimista. Hieronta toteutetaan käsin lattialla olevalle koiralle. Hieronnan tulee olla koiralle miellyttävä, rentouttava ja luottamusta lisäävä kokemus.

Mitä hyötyä koirahieronnasta on?
Hieronnalla on useita hyötyjä. Ensisijaisena tavoitteena on lievittää lihaksissa tuntuvaa kireyden ja kipeyden tunnetta. Lisäksi hieronta

  • Auttaa vähentämään stressiä ja hermostuneisuutta
  • Auttaa rentoutumaan ja kohottamaan mielialaa
  • Parantaa unen laatua
  • On koiralle miellyttävää ja auttaa parantamaan koiran suhtautumista käsittelyyn
  • Tarjoaa koiralle miellyttävän ja turvallisen kokemuksen vieraan ihmisen kanssa

Tärkeää on muistaa myös hieronnan rajoitukset. Jos lihasten kipeytymisen taustalla on kipu tai vaikkapa leikkauksen jälkeinen kehon epätasainen käyttö, lihakset kipeytyvät uudelleen hieronnan jälkeen, mikäli alkuperäistä syytä ei hoideta. Kipua ja sairauksia hoitaa aina ensisijaisesti eläinlääkäri, ja vammojen ja leikkausten jälkeisestä kuntoutuksesta vastaa eläinfysioterapeutti. Hieronta voi olla yhtenä osana koiran kokonaisvaltaista, moniammatillista kuntoutusta em. ammattilaisten suosituksesta.

Koska kannattaa tulla koirahierontaan?

Hierontaan tulolle ei tarvitse olla sen erityisempää syytä, kuin rentoutuksen ja hyvän olon tarjoaminen koiralle. Erityisiä syitä tulla hierontaan ovat esimerkiksi aktiivisen harrastuskoiran kehonhuolto tai epäily siitä, että koira on kipeyttänyt lihaksiaan vaikkapa kulkiessaan liukkaalla alustalla tai riehuessaan vapaana koirakaverin kanssa. Hierontaan voi tulla myös harjoittelemaan käsiteltävän oloa sekä rakentamaan koiralle luottamusta käsittelytilanteisiin. Erityisesti käsittelyharjoituksille otollista aikaa on pentuaika, jolloin voimme tehokkaimmin vaikuttaa koiran asenteisiin erilaisia tilanteita kohtaan.

Millainen koira voi tulla koirahierontaan?

Hieronta sopii hyvin monenlaisille koirille – nuorille ja vanhoille, aktiivisille harrastajille sekä kotikoirille. Otan asiakkaaksi mielelläni myös koiria, jotka suhtautuvat epäillen käsittelyyn ja tarvitsevat siihen totuttelua sekä kokemuksia mukavasta toiminnasta vieraan ihmisen kanssa. Hieronnan ensisijainen tavoite voi olla siis myös koiran luottamuksen rakentaminen käsiteltävänä olemiseen. Mikäli koirallasi on historiaa puremisesta käsittelytilanteista tai epäilet, että se saattaisi näin toimia, koiralla tulisi olla kuonokoppa hierontatilanteessa. Kuonokoppa on mahdollista kouluttaa koiralle mukavaksi asiaksi, ja autan mielelläni tässä koulutusprosessissa.

Milloin koirahieronta ei sovi?

Hieronta ei sovi, jos koiralla on:

  • Akuutti tulehdus tai kuume
  • Akuutti lihasrepeämä tai tuore leikkaus
  • Ihotulehdus tai infektio
  • Pahanlaatuinen kasvain
  • Juoksu, tiineys ja valeraskaus
  • Rokotusten jälkeen 1 vk
  • Jos koirallasi on krooninen sairaus, kuten diabetes, konsultoi ensin koiraasi hoitavaa eläinlääkäriä.

Mikäli koiralla on selkeitä kipuoireita, kuten käyttäytymisen muutoksia tai ontumista, koira on vietävä ensisijaisesti eläinlääkäriin. Jos koiralla on akuuttia tai kroonista kipua, hieronta ei edes välttämättä tunnu koirasta mukavalta, jolloin rentoutumisesta seuraavat hyvinvointivaikutukset jäävät saamatta ja pahimmillaan koira oppii hierontatilanteen tuottavan kipua ja alkaa siis vältettä sitä. Jos koira tarvitsee esimerkiksi vamman tai leikkauksen jälkeen kuntoutusta, sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa aina eläinfysioterapeutti, jonka suosituksesta voidaan koiraa toki myös hieroa.

Miten usein koiraa tulisi hieroa?

Sopiva hierontaväli riippuu aina koiran yksilöllisestä tilanteesta. Vilkkaat, aktiiviset ja harrastavat koirat menevät helposti jumiin treeneissä, jolloin niitä olisi hyvä hieroa useammin kuin rauhallisempia koiria. Jos koiran lihakset tuntuvat kipeiltä tai kireiltä, koiraa voi olla tarkoituksenmukaista hieroa muutaman kerran aika tiivilläkin aikavälillä. Yksittäinenkin hieronta tarjoaa koiralle rentoutumisen ja hyvän olon kokemuksia. Suosittelen jokaisen hierontakäynnin yhteydessä seuraavan hieronnan ajankohtaa.

Miten koirahierontaan valmistaudutaan?

Koirahierontaa edellisenä päivänä ei kannata tehdä harjoitusta, joka on koiralle selkeästi fyysisesti tavanomaista kuormittavampi. Jos lihakset kipeytyvät fyysisen aktiivisuuden seurauksena, hieronta heti sen jälkeen ei tunnu välttämättä mukavalta. Koiralle ei tulisi antaa isoa annosta ruokaa kahta tuntia ennen hierontaa, koska myös täydellä mahalla hierottavana olo voi olla epämukavaa. Koira kannattaa myös ulkoiluttaa hyvin ennen hierontaa, ja nuorille tai muuten aktiivisille koirille tarjota aivojumppaa ja riittävästi fyysistä aktiviteettia, jotta paikallaan pysyminen käsiteltävänä onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Mitä koirahieronnassa sitten tapahtuu?

Koirahieronnassa uuden asiakkaan kanssa aloitetaan liikkeiden tarkastelulla ja koiran tutkimisella. Koiraa palpoidaan eli tutkitaan käsin perusteellisesti seisovassa asennossa mm. ja lihasepätasapainon, lämpötilaerojen ja kipureaktioiden havaitsemiseksi. Testaan myös koiran raajojen liikeratoja sekä nivelien liikkuvuutta. Sen jälkeen koira pyydetään lattialle makaamaan, mieluiten kylkimakuulle, mutta hieronta onnistuu myös lonkka-asennossa tai jopa istuen. Hieronnan aikana tarkkaillaan koiran elekieltä ja liikehdintää, ja pyritään välttämään sellaista käsittelyä, joka tuottaa koiralle epämukavuutta.

Kaikkia näitä vaiheita voidaan harjoitella erikseen, ja hieronnassa edetään vain sen verran kuin koirasta sillä kertaa tuntuu mukavalta. Koiraa saa ja kannattaa palkita sekä palpoinnin että hieronnan aikana, ja koira saa pitää taukoja käsiteltävänä olosta. En koskaan hiero koiraa pakolla! Yhdellä kerralla tehdään sen verran kuin aikarajan puitteissa ehditään tai kuinka kauan koira jaksaa olla kerrallaan käsiteltävänä.

Entä koirahieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen koira tulee ulkoiluttaa hyvin, sille tulee tarjota vettä ja se tulee pitää lämpimänä. Ei siis koira kyydissä hieronnasta suoraan vaikka kauppaan, jos koira joutuu odottelemaan kylmässä autossa. Hierontapäivänä ei kannata harjoitella muuta, ja seuraavana päivänä tulisi välttää raskasta fyysistä aktiivisuutta. Koiraa kannattaa kuitenkin vielä samana ja myös seuraavana päivänä ulkoiluttaa kunnolla hihnassa.

Tuleeko mieleesi muita kysymyksiä? Jätä kysymyksesi alle, vastaan mielelläni!

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä tästä: