Control Unleashed

Control Unleashed on yhdysvaltalaisen Leslie McDevittin kehittämä koulutusmenetelmä, joka on kehitetty alunperin agilitykoirien erilaisiin vireenhallintahaasteisiin. Leslie McDevitt on laajentanut menetelmäänsä uusilla harjoituksilla, jotka on suunnattu erityisesti reaktiivisille koirille, sekä pentuohjelmalla. Leslie McDevitt on julkaissut kolme kirjaa: Control Unleashed – Creating a focused and confident dog, Control Unleashed – Reactive to relaxed ja Control Unleashed – The Puppy Programm, jotka löydät esimerkiksi tästä linkistä.

CU-ohjelma sisältää runsaasti erilaisia pattern gameja, koulutuspelejä, joiden avulla koiralle opetetaan hyödyllisiä taitoja. Pelit ovat yksinkertaisia (joskaan eivät alkuun aina ihan helppoja ohjaajalle), koska niiden yhtenä tarkoituksena on, että myös koira oppii pelin säännöt. Pelien ennakoitavuuden avulla koiralle voidaan opettaa taitoja toimia erilaisissa tilanteissa. Control Unleashed-ohjelman perjaatteina ovat koiran ja ihmisen aito vuorovaikutus ja vuoropuhelu, koiran eleiden lukeminen sekä koiran tunnetilojen mukaan toimiminen, koiran oma-aloitteisuuden ja omaehtoisuuden tukeminen ja näiden kautta koiran voimaannuttaminen. Ohjelma perustuu myös virheettömän oppimisen perjaatteelle, eli harjoitukset suunnitellaan etukäteen niin, että koiralla on koko ajan mahdollisuus onnistua.

Leslie McDevittin mukaan Control Unleashed sopii kaikille koirille, jotka hyötyvät suhteesta ihmiseen. Harjoitusten kautta koiralle opetetaan vireensäätelyä, ohjaajafokusta, keskittymistä, rauhoittumista ja häiriönsietoa koiraa kuunnellen. Harjoitukset ovat sovellettavissa erilaisille koirille rodusta ja iästä riippumatta. Niistä on hyötyä niin arkielämässä kuin erilaisissa koiraharrastuksissa eteentulevissa tilanteissa.

Olen saanut CU-sertifikaatin (CCUI) 06/2021 ensimmäisenä kouluttajana Suomessa. Sertifikaatti takaa, että osaan kouluttaa menetelmään kuuluvat harjoitukset juuri siten, kuin menetelmän kehittäjä on tarkoittanut, sekä osaan soveltaa harjoituksia ryhmätilanteissa virheettömän oppimisen sekä häiriön asteittaisen kasvattamisen perjaatteita soveltaen.

Tästä klikkaamalla pääset lukemaan kirjoituksen yhden CU-harjoituksen , Look At That eli LAT-harjoituksen kouluttamisesta.

Control Unleashed -mentelmään on mahdollista päästä tutustumaan kursseilla, irtotunneilla, tilauskoulutuksissa, yksityisohjauksessa, online -yksäreillä sekä verkkokurssilla. Lisätiedot alta:

Tulevat Control Unleashed -koulutukset:

Verkkokurssi:

8 viikon Control Unleashed-verkkokurssi sopii kaikille menetelmästä kiinnostuneille. Verkkokurssi alkaa noin 1,5 h mittaisella aloitusluennolla ja tehtävät julkaistaan viikottain Lystitassun sivustolla. Aloitusluennosta tulee tallenne, joten sen voi kuunnella myöhemmin. Saat joka viikko uusia tehtäviä, ohjeita aikaisempien tehtävien viemisestä eteenpäin sekä ohjeet häiriöiden lisäämiseen asteitta. Harjoituksia varten ei tarvitse lähteä koulutushallille, mutta osa harjoituksista vaatii sen verran tilaa, että olohuonetreeni ei välttämättä onnistu. Osaan harjoituksista tarvitaan myös avustaja. Välineeksi riittää taukomatto, muut tarvittavat tarvikkeet löytyvät jokaiselta yleensä kotoa.

Kurssille osallistuneet pääsevät mukaan kuukausittaiseen Zoom-liveen, jolloin on mahdollisuus kysyä suoraan kouluttajalta. Myös live tallennetaan myöhempää kuuntelua varten. Kurssin aikana voit lähettää treenivideoita omista harjoituksistasi niin paljon kuin haluat, harjoitusten kommentointi sekä yleinen keskustelu kurssilla tapahtuu suljetussa Facebook-ryhmässä. Verkkokurssimateriaalit jäävät pysyvästi osallistujien käyttöön. Verkkokurssin hinta on 99 € (sis. alv 24 %).

Seuraava Control Unleashed-verkkokurssi alkaa 4.1.2023.

Kurssit Pawsiteamilla Kaarinassa/Turussa:

Control Unleashed -tehotunti 22.12. klo. 20

Control Unleashed – pentukurssi tiistaisin klo 20, alk. 3.1.

Timanttinen tiimipeli – Control Unleashed -kurssi torstaisin klo 19, alk. 5.1.

Control Unleashed-koulutuspäivät:

Keväällä 2023 on tulossa Control Unleashed-koulutuspäiviä ainakin Heiluvalla Hännällä Helsingissä ja Porvoossa sekä Taisteluoravalla Tuusulassa. Mikäli haluaisit järjestää koulutuspäivän, ota yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta.

Control Unleashed-yksityisohjaus: Mikäli sinulla on koira, jolle ryhmäkoulutukset eivät sovellu syystä tai toisesta, tai et voi osallistua säännöllisiin viikkoryhmiin, yksityiskoulutus voi olla sinun juttusi. Yksityiskoulutuksen voi myös jakaa kavereiden kesken. Yksityisohjauksen hinta on 65 €/h (sis. alv 24 %) Turussa ympäryskunnissa. Muille paikkakunnille sovitaan matkakustannukset erikseen. Jos olet kiinnostunut yksityisohjauksesta, ota yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta. Yksityisohjaus onnistuu myös etänä Zoomin välityksellä!

Tilauskoulutuksia on mahdollista saada ympäri Suomen. Control Unleashed-koulutuspäivä sisältää luennon ja demokoiran harjoitusnäytteen n. 2 h sekä 4 h ohjattuja harjoituksia joko yksäreinä tai pienryhmässä tilaajan toiveen mukaan. Tilauskoulutustiedustelut yhteydenottolomakkeen kautta.