kouluttaminen · palkitseminen

Jes! Zip! Miksi palkkiovihjeet ovat tärkeitä?

Jes! Zip! Miksi palkkiovihjeet ovat tärkeitä?

Olet ehkä kuullut, kun kouluttaja kehottaa sanomaan koiralle Jes! ja antamaan palkkion sen jälkeen? Treenaajat pitävät kummallisia kimeitä ääniä ennen kuin heittävät koiralle lelun? Mitä merkitystä sillä on, miten koiraa kehuu treenatessa? Tässä artikkelissa käyn läpi, miksi palkkiovihjettä kannattaa käyttää, miten se opetetaan ja miten sitä käytetään.

Miksi palkkiovihjettä tarvitaan?

Palkkiovihje tai palkkiomerkki toimii koulutuksessa ehdollisena vahvisteena. Ehdollinen vahviste kertoo koiralle siitä, että ehdoton vahviste (eli ruoka, leikki tms.) on tulossa. Näiden kahden välinen suhde perustuu siihen, että koira on oppinut palkkion seuraavan palkkiomerkkiä. Kun koira osaa ehdollisen vahvisteen, ohjaaja saa enemmän aikaa toimittaa palkkion koiralle. Ilman ehdollista vahvistetta palkkio pitäisi antaa juuri käytöksen hetkellä, ja tämä on usein paitsi hankalaa, myös aiheuttaa helposti koiralla ylimääräisiä käytöksiä. Ehdollinen vahviste siis helpottaa koulutuksessa erityisesti ajoitusta, koska sen antaminen onnistuu myös niin, ettei koira katso ohjaajaa tai koiran ja ohjaajan välillä on välimatkaa.

Lisäksi koirat hakevat koko ajan tietoa siitä, milloin palkkio on mahdollista saada. Aika moni varmasti tuntee ilmiön, jossa koira katselee muualle, mutta ottaa välittömästi kontaktia kuullessaan käden menevän taskuun. Tai kaikki tekeminen loppuu, kun ohjaajan käsi lähestyy namitaskua. Tällöin liikkeen näkeminen toimii ehdollisena vahvisteena koiralle. Näin ollen erikseen koulutettu ehdollinen vahviste helpottaa palkkion ajoitusta sekä käytöksen yleistämistä ohjaajan erilaisiin liikkeisiin tai liikkumattomuuteen.

Palkkiovihjeen ja palkkion on myös tutkitusti todettu aiheuttavan koirassa enemmän mielihyvähormonien eritystä kuin pelkän palkkion saamisen. Tämän on ajateltu johtuvan siitä, että se aktivoi eläinten aivoissa seeking-systeemiä, ja näin tehostaa myös keskittymistä, oppimista ja muistin toimintaa. Tämä mielihyvän kokemus ketjuttuu taaksepäin edeltäviin käytöksiin, ja tätä kannattaa hyödyntää kun halutaan vahva, koiralle miellyttävä käytös.

Oikein käytettynä palkkiomerkki lisää koulutuksen selkeyttä ja vähentää turhaumaa, koska koiralle on selkeämpää, mistä käyttäytymisestä palkkio on tulossa. Koira oppii myös tehokkaammin, kun se voi olla varma palkkion saamisesta. Palkkion saamisen varmuus korostuu erityisesti tilanteissa, joissa koiran on esimerkiksi vaikea keskittyä tai se menettää kiinnostuksensa harjoitukseen, jos palkkiota ei kuulu.

Millainen palkkiovihjeen kannattaa olla?

Palkkiovihjeen tulisi olla koiralle selkeä vihje, yleensä ääni, jota koira ei sekoita muihin ääniin tai muihin sille opetettuihin vihjeisiin. Ohjaajan tulisi voida antaa palkkiomerkki vaivattomasti ja nopeasti juuri oikealla hetkellä. Esimerkiksi naksutin tai suullisista vihjeistä yleisesti käytetyt jes, zip, zup, vau jne. täyttävät nämä kriteerit.

Palkkiovihjeen toimimisen kannalta on keskeistä, että koira kuulee palkkiovihjeen vain ja ainoastaan silloin, kun palkkio on todella tulossa. Mikäli palkkiovihjettä viljellään arjessa eri tilanteissa, joissa siitä ei seuraakaan palkkiota, sen merkitys koiran mielessä alkaa heiketä. Toisaalta palkkiovihjeen kuuluminen ilman palkkiota voi saada koirassa aikaan hämmennystä ja turhaumaa, ja johtaa sitä kautta ei-toivottuihin käytöksiin. Siksi palkkiovihjeeksi ei kannata valita arjessa usein käytettäviä kehusanoja, kuten vaikka hyvä ja hienosti.

Palkkiovihjeitä tulisi olla vähintään oma jokaiselle erilaiselle palkkiolle, ja mahdollisesti myös erilaisille palkkion toimitustavoille. Ainakin nami- ja lelupalkalle olisi tärkeää olla oma vihjeensä. Lisäksi namipalkalle voi olla erilaisia vihjeitä sen mukaan, annetaanko palkka kädestä, viedäänkö palkka koiralle vai heitetäänkö nami kenties maahan. Lelupalkalle voi myös olla oma vihjeensä sen mukaan, juokseeko koira hakemaan lelun ohjaajalta vai heittääkö ohjaaja lelun koiralle. Lisäksi valmiina olevalle etäpalkalle kannattaa olla myös oma vihje.

Miten palkkiovihje opetetaan?

Palkkiovihjeen opettaminen ei ole vaikeaa. Valitaan palkkiovihje, annetaan se ja toimitetaan palkkio välittömästi vihjeen antamisen jälkeen. Esimerkiksi suullisen Jes-vihjeen opettaminen käy näin: Ole koiran kanssa vastapäätä, koira vapaassa asennossa. Pidä nameja valmiiksi kädessäsi. Sano Jes ja anna koiralle välittömästi yksi nami kädestäsi. Toista parikymmentä kertaa, niin koira osaa vihjeen varmasti, todennäköisesti se oppii sen jo nopeamminkin.

Samaa kaavaa voit soveltaa minkä tahansa palkkiovihjeen kouluttamiseen. Anna palkkiovihje, ja toimita palkkio koiralle vihjeeseen liittyvällä tavalla. Toista parikymmentä kertaa. Tämän jälkeen voit pyytää alkuun koiralta sen hyvin osaamia käytöksiä, ja palkita niistä palkkiovihjettä käyttäen, ennen uusien käytösten kouluttamiseen siirtymistä.

Muuta huomioitavaa palkkiovihjeen käytössä

Palkkiovihjeissä tärkeintä on muistaa itse käyttää niitä systemaattisesti. Palkkiovihjettä käyttäessä koiralle tulee todella joka ikinen kerta myös toimittaa palkkio. Jos annat koiralle opetetun palkkiovihjeen, mutta koira ei saa odottamaansa palkkiota, koira turhautuu harjoitteluun nopeasti. Koirasta riippuen tämä näkyy yleensä joko motivaation laskuna tai voimakkaana kiihtymisenä, joskus jopa ohjaajaan kohdistuvana aggressiivisena käyttäytymisenä. Paljon toistettuna palkkiovihjeen merkitys alkaa koiran mielessä heiketä, jolloin myös motivaatio jälleen heikkenee. Jos siis et aio palkita koiraa, älä sano palkkiovihjettä, vaan kehu koiraa muilla sanoilla. Jos sanot palkkiovihjeen vahingossa, vaikka ei ollut tarkoitus palkita, koiralle kuuluu silti palkkio – virhehän oli ohjaajan, joka sanoi väärän sanan.

Jos usean palkkiovihjeen hallinta tuntuu vaikealta, aloita ensin yhden opettamisesta. Kun osaat käyttää tätä yhtä palkkiovihjettä sujuvasti erilaisissa tilanteissa, ota työn alla toisen palkkiovihjeen opettelu. Näin voit vähän kerrallaan kasvattaa palkkiovihjeiden määrää ilman, että niiden hallitseminen käy ohjaajalle liian työlääksi. Itselläni on aktiivisessa käytössä neljä palkkiovihjettä – jes namille kädestä/heitettynä, nami maahan pudotetulle namille, zip heitetylle lelulle/lelulle kädestä ja teikit (takeit) maassa olevalle, tiedetylle palkkiolle (koira tietää etukäteen, millainen palkkio on ja missä se on).

Huomioi palkkiovihjeitä valitessasi, että ne eivät saa kuulostaa koiran mielestä keskenään samanlaisilta – muuten vaarana on, että koira sekoittaa vihjeitä eikä koulutuksen selkeys parane, vaan päinvastoin koira hämmentyy edelleen.

Ideoita palkkiovihjeiksi

Jes

Naksutin

Kielinaksu

Nami

Vau

Super

Takeit

Zip

Zup

Zap

Whii

Jos sinulla on käytössä palkkiovihje, jota ei löydy listasta, jaa ideasi muillekin kommentoimalla postaukseen.

P.S. Oletko kiinnostunut koulutustekniikasta ja koulutuksen selkiyttämisestä laajemmin? Täältä löydät aiemmin julkaistun koulutuksen peruspilarit-sarjan ensimmäisen osan, jossa käsitellään vahvisteita ja rankaisuja.

harrastukset · kisaaminen

Rally-tokovinkit osa 1: Milloin olet valmis ensimmäisiin kilpailuihin?

Milloin olet valmis ensimmäisiin rally-tokokilpailuihin?

Kiinnostaako rally-toko? Rally-tokovinkit on uusi postaussarja, jossa käydään läpi erilaisia rally-tokon kouluttamiseen ja rally-tokossa kilpailemiseen liittyviä vinkkejä. Vinkkisarjan ensimmäinen osassa käsitellään sitä, mistä tietää, milloin on valmis ensimmäisiin rally-tokokilpailuihin koiran kanssa.

Koira osaa tehtävät

Kun mietit osallistumista rally-tokokilpailuun (tai mihin tahansa muuhun kilpailuun), tulisi ensimmäiseksi lähteä liikkeelle sen arvioinnista, osaako koira kaikki kyseisessä kilpailussa siltä vaadittavat tehtävät. Rally-toko on matalan kynnyksen kisalaji, ja alokasluokassa saa auttaa koiraa esimerkiksi kumartumalla ja monin eri tavoin koiraa kannustamalla. Usein tämä laskee kisaamisen kynnystä muihin lajeihin verrattuna. Koiran tulisi kuitenkin tuntea kaikki kylttitehtävät sekä niihin liittyvät vihjeet ja myös osata seurata kylttien välit. Koiralle on reilua, että sillä on todella mahdollisuus onnistua. Koiran tulisi osata myös ratasuoritus, eli sen kanssa pitäisi olla harjoiteltu tehtävien tekemistä peräjälkeen kylttien kanssa. Jos koira ei osaa kunnolla jotakin tehtävää, ei ohjaaja ainakaan voi olla pettynyt, jos se ei kilpailutilanteessa onnistu. Osa koirista myös paineistuu voimakkaasti siitä, jos ne kokevat, etteivät osaa, ja koiralle saattaa jäädä huono kokemus kilpailutilanteesta.

Koiran kanssa on harjoiteltu kilpailunomaista suoritusta

Sen lisäksi, että koira osaa tehtävät, sen tulisi osata suorittaa ne ilman, että omistaja auttaa makupalalla tai palkitsee koiraa namilla tai lelulla jokaisen tehtävän jälkeen. Rally-tokon alokasluokan kilpailussa on suoritettavana 10-15 tehtävän rata, jonka aikana koiraa saa kannustaa ja kehua, mutta koiralle ei saa antaa ns. fyysistä palkkaa, eli nameja tai leluja, kesken suorituksen. Jos koira joutuu kilpailussa ensimmäisen kerran tilanteeseen, jossa sitä ei palkita jatkuvasti tehtävistä, kilpailu ei todennäköisesti mene kovin hyvin. Koira voi myös nopeasti oppia, että kilpailutilanne on ainoa paikka, jossa tehtävistä ei makseta hyvin, jolloin edessä on nopeasti mielentilaongelmia. Satunnaisvahvistamista ja sosiaalista palkkaa on siis syytä harjoitella hyvissä ajoin ennen kilpailuun osallistumista.

Koira on käynyt erilaisissa paikoissa ja erilaisissa häiriöissä harjoittelemassa

Jos rally-tokokilpailu järjestetään muussa paikassa kuin ohjaajan ja koiran vakitreenipaikassa, on tärkeää, että kisapäivä ei ole koiran ensimmäinen päivä tehdä rally-tokoa vieraassa ympäristössä. Mitä erilaisemmissa paikoissa koira on tottunut harjoittelemaan eri tehtäviä, sen helpompaa koiran on suoriutua myös vieraassa kisaympäristössä. Kilpailuja järjestetään talvikaudella yleensä halleissa, kesäkaudella myös runsaasti ulkokisoina, joten koiran on hyvä olla tottunut harjoittelemaan sekä sisällä että ulkona. Ulkotreenejä on helppo järjestää vaikkapa normaalien lenkkien yhteyteen lähikoulun pihalla tai kaupan parkkipaikan reunalla. Erilaisista halliympäristöistä saa kätevästi kokemusta esimerkiksi käymällä peruutuspaikoilla eri koirakoulujen rally-tokokoulutuksista. Vaikka koulutuksen aihe olisikin jo tuttu, koira hyötyy aina uudesta paikasta ja vieraiden koirien seurassa harjoittelusta. Jos totutusta poikkeavassa paikassa harjoittelu on koiralle vaikeaa, koira hyötyy erilaisista yleistämisharjoituksista. Täältä löydät vinkit yleistämisharjoituksiin.

Koiran kanssa on tärkeää harjoitella myös erilaisia häiriöitä, kuten ihmisiä katselemassa suorituksia, toisia koiria melko lähellä, ja ulkokisoja ajatellen esimerkiksi ohi lentäviä lintuja. Jos treenaa aina yksin tai samassa tutussa paikassa ja porukassa, jo vieraat koirat ja ihmiset uudessa kisaympäristössä voivat olla koiralle vaikea häiriö. Ulkotreenit puistoissa, parkkipaikkojen reunoilla ja eri koirakoulujen treenit tarjoavat myös häiriöharjoitteluun hyviä mahdollisuuksia.

Koira osaa odottaa omaa vuoroaan

Rally-tokokilpailuissa koira joutuu aina odottamaan omaa vuoroaan jonkin aikaa, vähintäänkin rataantutustmisen ajan, usein huomattavasti pidempään. Aina ei kisapaikalla ole mahdollisuutta tuoda koiraa häkissä halliin, vaan koira joutuu odottelemaan omaa vuoroaan autossa. Jos koira hermostuu autossa, tuhoaa sen sisäpuolta tai haukkuu pitkään yksinään, sen keskittyminen ja energia voi olla aivan lopussa, kun oma suoritusvuoro koittaa. Autossa rauhallisesti odottaminen on muutenkin käytännöllinen taito, jonka opettamiseen kannattaa jo pennun kanssa panostaa. Myöhäistä se ei ole koskaan!

Ohjaaja tuntee rally-tokon tehtävät ja kylttien oikeat suoritustavat

Kisoissa on hyvin vaikea onnistua, jos ohjaaja on epävarma siitä, millä tavoin eri kyltit tulee suorittaa. Ohjaajan tulee tietää esimerkiksi, milloin koira saa istua ja milloin ei, miltä puolelta ensimmäistä kartiota pujottelu suoritetaan sekä mitä erilaiset nuolet kylteissä tarkoittavat. Se, että ohjaaja osaa kyltit ja niiden oikeat suoritustavat, helpottaa myös jännitystä ja antaa itsevarmuutta kilpailuissa. Epäviralliset kilpailut ja eri koirakoulujen järjestämät ratatreenit ovat erinomaisia paikkoja käydä testaamassa omaa kylttiosaamista ennen virallisiin kilpailuihin osallistumista.

Ohjaaja tuntee rally-tokon säännöt ja kilpailuohjeen

Kilpailussa onnistuminen vaatii myös, että ohjaaja on perehtynyt kylttien lisäksi rally-tokon sääntöihin ja kilpailuohjeeseen. On tylsää ottaa hylkäys kilpailussa esimerkiksi sen vuoksi, että koiralla on vääränlainen panta tai ohjaaja ilmoittaa uusivansa kolmannen kerran. Ohjaajan on helpompi olla rennompi, kun oikeat toimintatavat ovat selvillä. Usein ensimmäisissä kilpailuissa silti saattaa sattua ja tapahtua, koska kaikki on uutta ja jännittävää, ja tämä kannattaa ensisijaisesti ottaa oppimiskokemuksena. Kuten kylttiselosteetkin, kilpailuohje ja säännöt löytyvät Palveluskoiraliiton sivuilta. Suosittelen myös aina ensimmäiseen kilpailuun osallistumista pohtiville, että kannattaa käydä katsomassa rally-tokokilpailuja turistin roolissa etukäteen. Monet toimintatavat selkiytyvät, kun saa rauhassa seurailla kilpailun etenemistä ilman jännitystä omasta suorituksesta.

Rally-tokossa arvostetaan erityisesti koirakon iloista yhteistyötä. Vaikka varsinkin ensimmäinen kilpailu on usein ohjaajalle hyvin jännittävää, on tärkeää muistaa myös nauttia! Koiran kanssa harrastamisen pitäisi olla ensisijaisesti kivaa.

Kiinnostaako rally-tokon harjoittelun aloittaminen tai alokasluokan taitojen hiominen? Rally-tokon alokasluokka -verkkokurssi starttaa jälleen 7.5.2023, lisätiedot tästä.

hyvää elämää koiran kanssa · hyvinvointi · koiralähtöisyys · koiran käyttäytyminen · virikkeistäminen

24 vinkkiä koiran hyvinvoinnin parantamiseen – koiran hyvinvointiteot osa 2

Koiran hyvinvointiteot osa 2

Tämä postaus on toinen osa koiran hyvinvointitekoja esittelevää sarjaa. Tässä esittelen 12 uutta vinkkiä koiran hyvinvoinnin kohentamiseen. Ensimmäisen osan voit käydä lukemassa tästä.

Vie koira tapaamaan koirakaveria

Sosiaalisuus on koiralle tärkeää. Sosialisoimisen pitää olla kuitenkin koirasta oikeasti kivaa, jotta se parantaa hyvinvointia. Valitse siis koirallesi kaveri, jonka kanssa koiran on hyvä olla ja joiden välillä ei ole jatkuvia jännitteitä. Koirakaverin kanssa ei tarvitse välttämättä leikkiä – mukavaa yhdessä oloa voi olla myös rinta rinnan kävely ja samojen hajujen nuuskuttelu. Koira voi olla sosiaalinen myös muiden eläinten, kuten kissojen kanssa.

Laumassa elävillekin koirille voi tehdä hyvää välillä tavata koirakaveria, joka ei kuulu omaan porukkaan. Sopivan kaverin kanssa myös aikuisen koiran taidot tulla toimeen toisten kanssa paranevat ja pysyvät yllä. Jos koirasi jännittää muita koiria, eikä sopivaa kaveria ole, voit järjestää harjoituksen, jossa koira saa katsella toisia koiria riittävän pitkän välimatkan päästä samalla herkkuja syöden.

Luo koiralle rutiini lenkin varrelle

Rutiinit tuottavat hyvinvointia, koska ennustettavuus poistaa epävarmuutta ja stressiä. Vaikka aina ei ole mahdollista luoda esimerkiksi ajallisia rutiineja, voimme vaikkapa tehdä asioita tietyssä järjestyksessä tai käydä tietyissä paikoissa. Lenkin varrelle rutiinien lisääminen tuottaa ennakoitavuutta, ja laskee koiran stressiä. Näin lenkkeilystä tulee sekä koiralle että omistajalle mukavampaa.

Rutiiniksi sopii vaikkapa yhden päivän lenkin tekeminen aina samana, tietyssä paikassa temppujen teko tai treenihetki tai ison kiven päälle kiipeäminen. Lenkillä voi olla myös useampia “pisteitä”, joissa jokaisessa on oma juttunsa. Koira oppii odottamaan tiettyjä tapahtumia nopeasti. Koira oppii odottamaan tiettyjä tapahtumia nopeasti. Luoduista rutiineista on tärkeä pitää kiinni, koska toteutumaton rutiini aiheuttaa helposti turhaumaa.

Vie koira hierontaan

Hieronnalla on koiralle monia hyvinvointivaikutuksia: se rentouttaa, vähentää kireyden ja kivun tunnetta lihaksissa, vähentää stressiä, rentouttaa ja parantaa mielialaa. Tämä edellyttää, että hieronta toteutetaan koiralähtöisesti, koiran tahdissa. Hierontahetki on myös suhteen ja luottamuksen luomista koiran ja hierojan välille. Hieronta sopii lähes kaikille koirille. Jos mietit, sopiiko hieronta koirallesi, konsultoi eläinlääkäriä. (Lue lisää koirahieronnasta ja varaa aika täältä.)

Voit myös hieroa koiraasi itse. Kevyestäkin hieronnasta on koiralle paljon hyötyä, ja se parantaa koiran ja omistajan suhdetta.

Anna koiran valita ulkoilureitti

Valinnanvapauden lisääminen koiran elämään lisää koiralle mielenkiintoa ja mielekkyyttä. Mahdollisuus vaikuttaa päivän tapahtumiin parantaa koiran hyvinvointia. Antamalla koiran valita lenkin voimme myös saada tietoa koiran suhtautumisesta ulkoiluun ja ympäristöihin. Osa koirista valitsee mieluiten aina uuden polun ja tekisi hyvin pitkiä lenkkejä. Toiset taas suosivat tuttuja ja turvallisia lenkkipolkuja. Joidenkin koirien tekee joskus mieli tuttuihin paikkoihin ja toisinaan taas uusiin. Mikä tahansa onkin koirasi suosikki, sen valinta kertoo koirastasi.

Vie siis koirasi ulkoilulle, jossa koira saa päättää vauhdin ja suunnan. Voit rajoittaa pituutta kuitenkin sen mukaan, miten paljon sinulla on aikaa käytössäsi.

Tarkkaile koiraasi

Koiran tarkkailu ja oman koiran tunteminen auttaa samaan kiinni pienistä muutoksista koiran käyttäytymisessä. Kun opit tuntemaan koirasi käyttäytymisen ja eleet hyvin, opit myös näkemään muutokset koirassasi. Pienet asiat voivat kieliä isoistakin ongelmista – esimerkiksi hiukan huonompi ote lelusta treeneissä voi olla merkki hammasongelmasta, tai vaikkapa piehtaroinnin yhtäkkinen lopettaminen kivusta selässä.

Tarkkaile koiraasi arjessa, kotona, ulkoillessa, muiden koirien kanssa ja harjoitellessa. Millainen minun koirani on, miten se yleensä käyttäytyy, millaisia tapoja sillä on? Ja kiinnitä huomiota myös muutoksiin. Jos yhtäkkiä havaitset, että jokin käytös on muuttunut, syy pitäisi aina selvittää.

Anna koirallesi uusia hajuja tutkittavaksi

Koira elää hajujen maailmassa. Hajut kertovat koirille monia asioita, joista me voimme vain uneksia. Haistelu on koiran hyvinvoinnille keskeisen tärkeää, ja sen on todettu esimerkiksi laskevan koiran sykettä.

Sen lisäksi, että voit viedä koiran ulos haistelemaan (luukku 1), voit myös tuoda koiralle hajuja kotiin. Koirat mielellään tutkivat hyvin erilaisia asioita. Koiralle mielenkiintoista haisteltavaa ovat esimerkiksi ostoskassin sisältö, ystävien lemmikkien karvat tai kivet ja oksat ulkoa. Koirat tykkäävät uutuuksista, joten koiralle tutkittavaksi tuotavia asioita kannattaa vaihdella.

Silitä koiraasi

Koiran silittäminen ja rapsuttelu tekee hyvää sekä koiralle että omistajalle. Se laskee verenpainetta ja vapauttaa mielihyvähormoneja, kunhan molemmat osallistuvat hellittelyhetkeen vapaaehtoisesti. Koiraa voi hyvin rapsutella, kun se pyytää huomiota, se ei ole pomottamista vaan osoitus kaipuusta läheisyyteen.

Koirat tykkäävät kukin erilaisesta tavasta ja paikoista rapsuttaa ja silittää, ja koiran mielipidettä kannattaa ehdottomasti kuunnella. Voit testata, haluaako koira vielä rapsutuksia yksinkertaisesti vain lopettamalla rapsuttamisen. Jos koira lähtee liikkeelle, rapsuja oli sillä kertaa tarpeeksi. Jos koira vinkuu, läpsii tassulla tai tökkää kuonolla, se koittaa kertoa haluavansa vielä lisää kosketusta. Tällainen suostumukseen perustuva silityshetki lujittaa koiran ja ihmisen suhdetta.

Järjestä maistelubuffet

Haju-uutuksien lisäksi voit tarjota koirallesi vaihtelua ja uusia kokemuksia myös makujen muodossa. Erilaiset syötävät tarjoavat koiralle virikettä pitkäksi aikaa. Voit koostaa koiralle maistelubuffetin esimerkiksi erilaisista vihanneksista ja hedelmistä, ja lisätä joukkoon vaikkapa juustoa, jogurttia, kananmunaa ja maapähkinävoita. Nämä voi asetella vaikkapa nuolumaton päälle. Tarkoitus ei ole puuttua koiran syömiseen mitenkään, mutta maistelubuffetin tutkimista on hauska seurata.

Muista, että on olemassa koiralle sopimattomia ruokia, kuten ksylitoli, suklaa ja rusinat – tarkista aina ensin, että valitsemaasi ainesosaa voi turvallisesti antaa koiralle. Jos koirasi on allerginen, valitse ainesosia, jotka sopivat sen ruokavalioon. Herkkävatsaisille ei kannata antaa kovin isoa buffettia kerralla, vaikka kolme erilaista palaa tuo jo virikearvoa.

Tee lista syistä, miksi pidät koirastasi

Jos koiran kanssa on haasteita arjessa tai harrastuksissa, on riskinä ajautua negatiivisten ajatusten kehään. Kun keskitymme sen sijaan siihen, mikä kaikki on hyvin ja mikä tuottaa meille iloa koirassa, suhde koiraan paranee. Tällöin on helpompi huomata myös arjessa ja harrastuksissa onnistumiset ja toivottu käytös, ja myös palkita koiraa niistä useammin.

Tee siis lista kaikesta siitä, mistä pidät koirassasi ja mikä koirasi kanssa elämisessä tuottaa sinulle iloa. Kaikki pienetkin asiat on tärkeää kirjoittaa ylös. Listalla voi esimerkiksi olla, että koira vie minut ulkoilemaan, koira opettaa minulle uusia asioita, tykkään rapsutella koiraa, koira pitää minulle seuraa, koirani on söpö… Mitä tahansa keksit. Jaa lista koirasi hyvistä puolista tarinassasi ja haasta myös muut mukaan listaamaan kaikki hyvät asiat omasta koirasta ja sen kanssa elämisestä.

Palkitse koiraa, kun se tekee jotain toivomaasi oma-aloitteisesti

Eilen teimme listaa koiran hyvistä ominaisuuksista ja hyvistä puolista, ja tänään positiivisuus jatkuu keskittymisellä koiran hyvään käytökseen. Usein arjessa ja joskus treeneissäkin toivottu käytös otetaan itsestäänselvyytenä, ja keskitymme ongelmiin. Kun haluamme muuttaa koiran käyttäytymistä, on kuitenkin keskeistä palkita koiraa onnistumisista. Kun koira kokee käytöksen kannattavaksi, se alkaa tarjota sitä myös oma-aloitteisesti enemmän ja enemmän.

Tarkkaile siis koiraasi arjessa ja treeneissä, ja palkitse koira aina, kun se tekee mielestäsi oikein. Voit ottaa tavoitteeksi palkita koira ainakin 25 kertaa päivän aikana koiran oma-aloitteisesta toiminnasta, mieluiten enemmän. Ajan kuluessa näet, miten se käytös, josta palkitset, alkaa lisääntyä. Kun koira oppii, mikä on kannattavaa, sen kokema stressi ja epävarmuus vähenee, ja lisäksi suhde ohjaajaan paranee. Rutkasti hyvinvointivaikutuksia siis molemmille!

Vastaa koiran viesteihin

Elämä koiran kanssa on elämää toisen ajattelevan ja tuntevan yksilön kanssa, jolla on oma persoona. Koiralla tulee olla oikeus ilmaista itseään ja kertoa tunteistaan ja kokemuksistaan. Koira tekee tämän vain eri tavalla kuin ihminen, koska ei osaa puhua. Koiran viestintä on usein hienovaraista, ja on tärkeää tarkkailla koiraansa huomatakseen sen viestit. Jos koira kokee saavansa vastakaikua viestintäänsä, se alkaa käyttää sitä yhä enemmän. Näin meille kehittyy koiran kanssa vastavuoroinen, vuorovaikutuksellinen suhde, jossa molemmilla osapuolilla on merkitystä. Näin koirasta todella kehittyy se ihmisen paras ystävä, ja suhde koiraan tuottaa iloa ja merkityksellisiä kokemuksia.

Anna koiralle aikaasi

Kaikkein tärkein hyvinvointiteko koiralle ja itsellesi on viettää aikaa koiran kanssa. Kaikenlaisen mukavan tässä kalenterissa esitellyn puuhan lisäksi myös yhdessä oleilu ja lähekkäin nukkuminen ovat laatuaikaa koiralle. Koira on sosiaalinen eläin, ja nauttii omistajansa seurasta. Mitä enemmän vietätte aikaa yhdessä, sitä paremmin opitte tuntemaan toisenne ja luottamaan toisiinne. Koira arvostaa jokaista hetkeä kanssasi ja elää parasta mahdollista elämäänsä.

hyvää elämää koiran kanssa · hyvinvointi · virikkeistäminen

24 vinkkiä koiran hyvinvoinnin parantamiseen – koiran hyvinvointiteot osa 1

Koiran hyvinvointiteot 1

Haluaisitko varmistaa, että koirasi voi hyvin ja elää täyttä koiran elämää? Jokainen koiranomistaja haluaa parasta koiralleen ja usein koetaankin huolta siitä, miten koira voi. Hyvinvoivan koiran kanssa elämä on helpompaa ja ongelmakäytöksiä esiintyy vähemmän. Myös olemassa olevien käytöshaasteiden muuttamisen perusta on, että koira voi mahdollisimman hyvin. Kaikkien koirien hyvinvointia voi lisätä yksinkertaisin teoin, jotka ovat jokaiselle koiranomistajalle mahdollisia toteuttaa.

Tässä kaksiosaisessa postaussarjassa kokoan yhteen Lystitassun vuoden 2022 some-joulukalenterissa julkaistut koiran hyvinvointivinkit. Tästä ensimmäisestä osasta löydät 12 vinkkiä, joiden kautta voit arjessa tukea koirasi hyvinvointia.

Vie koira haistelemaan

Haistelu on joka koiran perusoikeus. Koira saa tietoa maailmasta ensisijaisesti hajujen kautta. Koira kerää tietoa monista sellaisista asioista, joihin ihmisellä ei ole pääsyä – esimerkiksi, että eilen tästä käveli naapurin narttukoiranpentu tuohon suuntaan omistajansa kanssa. Haistelun on todettu laskevan koiran sykettä, ja paljon nenäänsä käyttävä koira voi monin tavoin paremmin. Lähde siis ulkoilemaan koirasi kanssa sillä ajatuksella, että koira saa haistella kaikkea mitä mieli tekee. Tällä lenkillä siis matka ei ole tärkeä. Pienestäkin lähimetsästä löytyy usein monenmoista kiinnostavaa nuuskittavaa.

Katso koiran suuhun

Jokaisen koiran suu on syytä tarkistaa säännöllisesti. Koirat harvoin erityisesti oireilevat hammas- tai ienongelmia, mutta ne voivat silti ola kivuliaita ja aiheuttaa hyvinvointiongelmia. Tarkista hammaskiven määrä, katso, ettei hampaiden kärjistä puutu palasia tai näkyvissä ei ole halkeamia, ja kiinnitä huomiota hengityksen hajuun. Pahanhajuinen hengitys on merkki siitä, että on syytä varata aika eläinlääkäriin. Hampaiden säännöllinen hoito sekä esimerkiksi puruluiden syöminen pitävät huolta koiran suun terveydestä.

Anna koiralle puruluu

Pureskelu on koiralle lajinomaisia käyttäytymistä, ja tukee koiran hyvinvointia. Kaikenikäiset koirat nauttivat pureskelusta, mutta erityisen suuri tarve siihen on pennuilla ja nuorilla koirilla. Lisäksi pureskelu pitää huolta hampaista, kunhan purtava ei ole liian kovaa. Joskus vaikuttaa, että koira ei innostu luista. Silloin voi olla, että tarjolla olevat puruluut ovat liian kovia, ja koira ei saa niistä juurikaan irti eikä jaksa puuhata luun kanssa. Kannattaa kokeilla eri muotoja, eri paksuisia sekä eri materiaaleista valmistettuja luita. Aitoja luita antaessa kannattaa erityisesti tarkkailla hampaiden kuntoa, koska liian kova purtava voi pahimmillaan halkaista hampaan. Tarjoa kokeeksi koirallesi uudenlainen puruluu, pureskelun lisäksi uutuus kiinnostaa koiria ja tarjoaa lisäarvoa.

Anna koiralle ruoka aktivointilelusta

Kupista annettu ruoka on hukkaan heitetty virikkeistämismahdollisuus. Koirat, kuten muutkin eläimet, nauttivat päästessään näkemään vaivaa ruoan eteen. Anna siis ruoka esimerkiksi nuuskumatosta tai kongista tavallisen ruokakupin sijaan. Omistajalta ei mene juurikaan enempää aikaa, koiralle syömisestä taas tulee monin verroin mielekkäämpää. Aktivointiruokailu auttaa myös, jos koirasi hotkii ruokansa liian nopeasti.

Jos koirasi turhautuu aktivointilelujen kanssa nopeasti, opeta koiraa alkuun käyttämään lelua ja aloita helposta. On tärkeää, ettei koira turhaudu liian vaikean tehtävän kanssa. Nuuskumatto on takuuvarma valinta koiralle kuin koiralle nappularuoan popsimiseen, raakaruokaa tai märkäruokaa syövien koirien kanssa pääsee helposti alkuun nuolumaton kanssa. Vaikeustasoa voi lisätä koiran oppimisen myötä pakastamalla nuolumaton tai kongin.

Vie koira lenkille uuteen paikkaan

Vaihtelu virkistää! Käy koiran kanssa tutustumassa uuteen lenkkipolkuun tai kohteeseen. Tutustu itse sen verran uuteen kohteeseen etukäteen, että pystyt arvioimaan, ettei uusi ympäristö ole koirallesi liian vaikea. Varaa riittävästi aikaa siihen, että koira saa haistella uusia hajuja kyllikseen.Jos uudet paikat jännittävät koiraasi, ota mukaan jokin koiralle tuttu elementti, kuten taukomatto, jonka kautta voitte lähteä turvalliseen tilanteet tarkkailuun. Ps. Jos koirasi ei osaa taukomattokäytöstä, voit ladata ilmaisen oppaan sen kouluttamiseen linkistä postauksen lopussa.

Opeta koiralle uusi temppu

Uuden tempun kouluttaminen koiralle palkkioiden avulla on mitä parasta yhteistä puuhaa. Tempun ei tarvitse olla millään tavalla hyödyllinen, itseasiassa juuri vain huviksi tehtävä koulutus on usein kaikkein hauskinta, koska siihen ei liity painetta onnistumisesta. Vaikkapa high five, pyörähdys, lelujen siivoaminen laatikkoon tai kuolleen leikkiminen ovat oivia temppuja. Yhteinen koulutushetki tarjoaa koiralle aivojumppaa ja parantaa koiran ja ohjaajan välistä suhdetta.

Kouluta jotakin hoitotoimenpidettä mukavaksi

Olisi tärkeää, että koira kokee usein toistuvat hoitotoimenpiteet mahdollisimman stressittöminä. Väkisin tehty koiran huolto myös kuormittaa turhaan koiran ja omistajan suhdetta. Kynsien leikkuu on usein ensimmäinen mieleentuleva, ja se toistuukin usein eniten arjessa. Jos se jo sujuu, voit lähteä vaikkapa opettamaan harjaamista, hampaiden katsomista, tassukarvojen leikkuuta tai kylkimakuuta hierontaa varten kivaksi jutuksi koiralle. Alkuun pääsee hyvin jo sillä, että liittää välineet johonkin mukavaan asiaan. Esimerkiksi ota kynsisakset käteesi, kehu koiraa ja anna palkka. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun kunnioittaa koiran mielipidettä eikä pyri etenemään koiran omaa tahtia nopeammin.

Varmista pääsy useaan vaihtoehtoiseen lepopaikkaan

Lepo ja nukkuminen on kaikille koirille tärkeää, ja hyvät unet ovat tärkeässä roolissa harrastuskoiralla sekä ongelmallista käytöstä muutettaessa. Koirilla on usein mielipide siitä, missä ne haluaisivat nukkua. Se ei kuitenkaan käy aina yksiin ihmisen näkemyksen kanssa siitä, mikä sopii sisustukseen tai on ylipäätään käytännöllistä. Koirissa on myös eroja: lyhytturkkinen koira kaipaa lämpöä ja ehkäpä vilttiä päälleen, paksuturkkinen koira valitsee kodin viileimmän kohdan lepopaikakseen. Toinen koira tykkää nukkua korotetulla paikalla, kuten sohvalla, toinen taas kömpii luolaan sen alle. Yksi koira haluaa vetäytyä omaan rauhaansa, toinen haluaa aina nukkua ihmisten lähellä. Kun koiralla on mahdollisuus valita mieluinen petipaikka, sen unenlaatu ja -määrä paranevat.

Anna koiralle luvallista repimistä

Repiminen on koiralle lajinomaista käytöstä, ja koiralla on siihen myös tarve. Varsinkin pennut ja nuoret koirat repivät kaikenlaista mielellään, ja usein tämä ei sovi yhteen omistajan mieltymysten kanssa. Tarjoamalla koiralle luvallista repimistä paitsi tarjotaan mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen, myös ehkäistään ennalta muita tuhoja. Revittäväksi sopivat esimerkiksi erilaiset sanomalehdet, pahvipakkaukset sekä vanhat tekstiilit. Voit vaikkapa rytätä sanomalehden sivun, piilottaa namin keskellä ja sipaista teipin reunaan pitämään paketin kasassa. Klassikkoja ovat myös wc-paperirullat, maitopurkit sekä rullalle kääritty ja ympäri kietaistu vanha pyyhe. Myös puruluut, joiden ympärille on kääritty kanaa tms. tarjoavat mahdollisuuksia repimiseen. Valvo koiraa alkuun sen repiessä varmistaaksesi, ettei se niele materiaalien palasia.

Leiki koiran kanssa

Yhteinen leikki koiran kanssa lisää iloa koiran elämään, tarjoaa aktiviteettia mielelle ja keholle sekä parantaa koiran ja omistajan suhdetta. Aidossa leikissä vuorot vaihtuvat, eikä omistajan tarvitse “voittaa”. Itseasiassa parasta on, jos koira saisi voittaa lähes koko ajan, koska se kasvattaa koiran itseluottamusta ja lisää hauskuutta. Leikissä voi kuitenkin olla joitakin sääntöjä, kuten että omistajaa ei saa tahallaan purra, mutta liian monet säännöt ja kaavamaisuus rajoittavat. Leikkiä voi monella tavalla: jahtaamalla, vetämällä, heittämällä tai ilman leluja. Erilaisilla koirilla on erilaisia leikkityylejä, eikä yhtä oikeaa ole. Kannattaa kokeilla monia erilaisia leluja, ja antaa koiran tutustua niihin ja valita mieleisensä. Tärkeintä on, että omistaja keskittyy hetkeen ja heittäytyy mukaan ilakoimaan koiran kanssa.

Tarjoa koiralle omantahtista liikuntaa

Kaikki koirat nauttivat siitä, että pääsevät verryttelemään koipiaan. Koira saa määrätä oman tahtinsa, nuuskia ja halutessaan ja sitten taas spurtata. Keskikokoisille ja isoille koirille ihmisen kävelyvauhti on yleensä kamalan hidas ja saattaa olla turhauttavaa, joten mahdollisuuksia koirantahtiseen liikkumiseen on tärkeää järjestää. Kaikki koirat nauttivat vapaana ulkoilusta, mutta myös pitkä liina tai flexi niille sopivissa paikoissa tarjoaa koiralle enemmän mahdollisuuksia vauhdin valintaan, jos vapaana pito turvallisesti ei jostain syystä ole mahdollista. Varmista aina, että ulkoilu koiran tahtiin on turvallista. Valitse tarkkaan, missä pidät koiraa pitkässä hihnassa tai vapaana. Koira ei saa häiritä muita ulkoilijoita, vaikka sillä olisi miten ystävälliset aikeet, ja turvallisuus esimerkiksi karkaamisen suhteen on aina ensisijaista. Koirapuisto tai nykyään ilahduttavasti lisääntyneet koirametsät ovat turvallisia paikkoja tarjota koiralle liikuntaa vapaana pitkässä liinassa tai flexissä rauhallisissa paikoissa ulkoilun lisäksi.

Tarjoa mahdollisuus tonkimiseen

Koirat ovat usein uteliaita, ja kaivaminen on lajityypillistä käyttäytymistä koirille. Erilaisten kaivamis- ja tonkimistehtävien kautta voidaan myös totuttaa koiraa esimerkiksi erilaisiin materiaaleihin ja ääniin. Koiralle voi tarjota tähän mahdollisuuksia ulkona viemällä koira sopiviin paikkoihin ja antamalla riittävästi aikaa siihen, että koira pääsee kunnolla tutkimaan ympäristöään. Lumi, hiekka, lehdet ja muutoin irtonainen maa usein herättävät itsessään halun kaivaa. Koiraa voi myös tarkoituksella aktivoida tonkimiseen heittelemällä esimerkiksi nameja etsittäväksi lehtien tai lumen sekaan.

Sisällä mahdollisuuksia tähän voi järjestää laittamalla vaikkapa pahvilaatikkoon tai isoon vatiin pahvipakkauksia tai tyhjiä muovisia limupulloja ja heittämällä sekaan nameja. Myös esimerkiksi vanhoja tekstiilejä voi käyttää tähän. Tarkoitus on, että koira ei haistele nameja päältä, vaan todella laittaa kuononsa materiaalin sekaan. Näin se saa myös kokemuksia erilaiselta tuntuvista ja erilaisia ääniä pitävistä kohteista.

hyvää elämää koiran kanssa · koiran käyttäytyminen · kouluttaminen

Tiedätkö, mikä ohjaa koirasi käyttäytymistä?

Tiedätkö, mikä ohjaa koirasi käyttäytymistä?

Tuntuuko joskus, että koirasi toiminnassa ei ole järkeä? Koira ei opi jotakin asiaa, tai ei tee jo oppimaansa käytöstä? Vai tekeekö koira jotakin ei-toivottua, kuten haukkuu, hyppii tai varastaa pöydältä? Kun pohditaan eläimen käyttäytymistä, lähdetään liikkeelle siitä, että käyttäytymisellä on aina jokin funktio eli tarkoitus. Kaikella koiran käytöksellä on siis aina jokin syy, joka on koiran näkökulmasta looginen. Vain kuollut eläin ei käyttäydy mitenkään.

Kaikkea käyttäytymistä ohjaa toinen kahdesta taustasyystä

Pohjimmiltaan kaikkien eläinten, myös ihmisten, käyttäytymistä ohjaavat kaksi päätekijää: 1) Pyrkimys kokea mielihyvää ja 2) Pyrkimys välttää epämiellyttäviä tunteita aiheuttavia asioita. Nämä ovat motivaatiotekijät kaiken käyttäytymisen taustalla, kun vähän kaivetaan syvemmältä. Kaikki eloonjäämisen kannalta keskeisiin tekijöihin, kuten syömiseen, nukkumiseen, turvallisuuteen ja lisääntymiseen, liittyvä toiminta perustuu mielihyvään ja ikävän tunteen välttämiseen. Esimerkiksi syöminen tuottaa sekä mielihyvää että poistaa epämiellyttävää nälän tunnetta, epämiellyttävä väsymys poistuu nukkumalla jne.

Koska eläimet ovat erilaistuneet luonnossa elämään jokainen omassa ekologisessa lokerossaan eli elinympäristössään, hankkimaan ruokaa eri tavoin ja välttämään erilaisia asioita, niiden käyttäytyminen poikkeaa toisistaan sen mukaan, miten samanlaiset tai erilaiset niiden olosuhteet ovat olleet. Vaikka koira on asunut pitkään ihmisen seurassa, eikä koiraa voi verrata suteen, koiran perimästä löytyy kuitenkin useita kaikille koiraeläimille yhteisiä käytösmalleja. Näitä kutsutaan lajinomaisiksi käyttäytymistarpeiksi. Koiraeläimet syövät luonnossa pääasiassa toisia eläimiä, ja metsästävät niitä aistiensa avulla joko yksin tai ryhmässä. Metsästyskäyttäytymiseen kuuluu esimerkiksi haistelu ja kaivaminen, mutta myös pureskelu ja hautaaminen.

Kotikoiralle läheisin koiraeläin eli susi on laumaeläin, ja seuran kaipuu näkyy myös koirassa vahvana. Nämä ruoanetsintään ja sosiaalisuuteen liittyvät tekijät ovat olleet keskeisiä eläimen henkiinjäämiselle, ja niinpä niitä toteuttavista käytösmalleista on tullut koiralle mielihyvää tuottavia. Mikäli koiralla ei ole mahdollisuuksia toteuttaa näitä käyttäytymisiä, se alkaa voida huonosti. Iso osa ihmisen ongelmalliseksi kokemasta käyttäytymisestä johtuu itseasiassa siitä, että koiralla ei ole ihmisen luomassa ympäristössä riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan.

Koira elää hetkessä

Koira ei kykene nykytiedon valossa pitkäkestoiseen tulevaisuuden suunnitteluun kuten ihminen. Me voimme pakottaa itsemme tekemään epämiellyttäviä asioita, kuten istumaan epämiellyttävässä hammaslääkärin tuolissa, koska tiedämme, että hyvin hoidetut hampaat estävät epämiellyttäviä tunteita myöhemmin tulevaisuudessa. Koira ei tällaista käsitä, vaan sille mielihyvä ja epämiellyttävyyden välttäminen ovat konkreettisia, nyt käsillä olevia tilanteita. Koiralle siis hampaiden hoito voi olla erittäinkin epäilyttävää, koska se ei pysty ajattelemaan myöhempää hyötyä. Siksi esimerkiksi hoitotoimenpiteet on syytä kouluttaa koiralle mahdollisimman mukaviksi. On tärkeää aina myös muistaa, että koira ei ymmärrä luonnostaan, ettei vaikkapa hammasharja ole vaarallinen. Ihmisen näkökulmasta harmittomat asiat voivat olla koirasta hyvinkin pelottavia, ja pelko on koiran näkökulmasta aito kokemus. Myös tästä syystä koiraa on tärkeää positiivisen vahvistamisen kautta kouluttaa suhtautumaan erilaisiin tilanteisiin myönteisesti.

Koska koiralta puuttuu kyky tulevaisuuden suunnitteluun, koira, tai mikään muukaan eläin, ei tee mitään “tahallaan” tai “kiusallaan”, vaan toimii aina sen mukaan, minkä kokee missäkin tilanteessa kannattavimpana. Tarkoituksellista, eläintä itseään hyödyttämätöntä kiusantekoa ei ole havaittu muilla eläimillä kuin ihmisellä. Eläimet saattavat kyllä vaikkapa huijata toisiaan, mutta tällöin kyseessä on aina oman hyödyn tavoittelu, ei tarkoitus jättää toinen ilman. Kaikki käytös ei myöskään ole tahdonalaista – esimerkiksi yksin peloissaan oleva tai kovin kiihtynyt koira ei tietoisesti päätä pissata alleen, vaan se ei kykene tilanteessa hallitsemaan kehonsa reaktioita. Koiralta ei ole tutkimuksissa löytynyt kykyä sellaisiin tunteisiin ja käytöksiin kuin “kettuilu” tai kostaminen.

Oppimisen vaikutus käyttäytymiseen

Eläimet eivät kuitenkaan ole vain viettiensä vietävissä, vaan ne oppivat ympäristöstään ja oman toimintansa seurauksista. Kannattava käytös on sellaista, jonka avulla koira kokee saavuttavansa miellyttäviä asioita tai välttävänsä epämiellyttäviä. Siihen, mikä koiran mielestä on kannattavinta, vaikuttavat monet asiat, kuten koiran temperamentti, geenit ja oppimishistoria. Koira kykenee ketjuttamaan tehokkaasti asioita, jotka tapahtuvat ajallisesti lähellä toisiaan. Jos johonkin asiaan liittyy voimakas mielihyvä tai toisaalta epämiellyttävä tunne, koira oppii tehokkaasti ennakoimaan sitä erilaisista ympäristön merkeistä. Esimerkiksi ensimmäinen koirani Tiuhti inhosi vettä kaikissa muodoissaan, ja oppi, että ihminen ottaa sukat pois mutta jättää muut vaatteet päälle, kun koira joutuu pesulle (hänen nuoruusvuosinaan en vielä ollut tutustunut yhteistyössä tehtäviin hoitotoimenpiteisiin). Niinpä hän oppi pakenemaan paikalta, kun sukkia alettiin riisua. Jos riisumisen aloitti jostain muusta vaatteesta, hän ei reagoinut mitenkään. Samaten bordercollieni Glenna on oppinut, että treenikassin esiin ottaminen tarkoittaa, että lähdetään hallille, ja treenaaminen on Glennalle erittäin arvokasta. Kun kassiin koskee eteisessä, hän herää sikeimmästäkin unesta välittömästi ja saapuu paikalle varmistamaan mukaan pääsemisen. Koirat ovat todella tehokkaita poimimaan tällaisia itselleen merkityksellisiä tapahtumia ennakoivia merkkejä, ja alkavat ennakoida myöhemmin tulevia tapahtumia oppimisensa perusteella. On epäselvää, miten pitkälle tulevaan ennakointi ja tapahtumien ketjutus jatkuu, mutta kokemukseni mukaan ainakin tunnin sisällä tapahtuvat asiat koiran on mahdollista yhdistää toisiinsa.

Koirat oppivat myös oman toimintansa seurauksista. Jos toiminnan seuraus on koiralle erittäin merkityksellinen, käytös vahvistuu nopeasti. Esimerkiksi jos hoitotoimenpiteissä jättää toistuvasti huomioimatta koiran pienet epämukavuudesta kertovat eleet, koira voimistaa viestintäänsä ja saattaa lopulta purra. Pureminen yleensä keskeyttää toiminnan tehokkaasti, jolloin koira oppii, että tämä käytös toimii. Seuraavalla kerralla koira saattaa siirtyä suoraan puremiseen, koska se oli tehokasta. Toinen esimerkki on ääntely tauolla treeneissä – jos koiralle ei ole opetettu taukokäytöstä, treenin yhtäkkinen päättyminen on koiran mielestä erittäin epäloogista. Koira koittaa kiinnittää ohjaajansa huomion, jotta saisi treenin jatkumaan. Se kokeilee erilaisia käytöksiä, ja huomaa pian, että kun alkaa vinkumaan, ohjaaja kaivaa äkkiä herkut esille saadakseen koiran hiljaiseksi. Vinkuminen osoittautuu siis tehokkaaksi keinoksi saada lisää makupaloja, kun treeni keskeytyy. Kummastakin tilanteesta olisi selvitty ilman ihmisen kannalta hankalaa, mutta koiran kannalta erittäin tarkoituksenmukaista käyttäytymistä, mikäli koiralle olisi opetettu etukäteen sen tarvitsemia taitoja kyseiseen tilanteeseen.

Koira osaa olla koira

Kaikki eläimet oppivat koko ajan, halusimme tai emme. Jos koiraa ei kouluteta tarkoituksella, sen osaamat käytökset ovat niitä, jotka kumpuavat sen perimästä ja joita se on itsekseen oppinut eri tilanteissa seurailemalla, mitkä asiat tapahtuvat peräjälkeen sekä oppimalla oman toimintansa seurauksista. Jos haluamme koiralta tietynlaista käytöstä, sen oppimista ei kannata jättää koiran omaan varaan vaan tarkoituksellisesti opettaa koiralle erilaisia käytöksiä.

Kuten aluksi totesin, vain kuollut eläin ei käyttäydy. Elävät eläimet käyttäytyvät koko ajan jotenkin. Koiran on vaikeaa ymmärtää sellaisia asioita kuin “Älä hypi” tai “Älä hauku”. Keskittyessämme siihen, millaista käytöstä emme halua, mikään ei kerro koiralle, millainen käytös sitten olisi kannattavaa ja johtaisi koiran kannalta toivottuun lopputulokseen (mielihyvän kokeminen tai epämiellyttävien asioiden välttäminen). Sen sijaan opettaessamme koiralle, että neljä tassua maassa johtaa palkkioihin ja korvaavan käytöksen ääntelyä aiheuttaviin tilanteisiin, voimme opettaa koiraa myös valitsemaan näitä käytöksiä oma-aloitteisesti niissä tilanteissa, joissa niiden tekeminen on aiemmin ollut kannattavaa. Esimerkiksi yksinkertainen taukoalustalle hakeutuminen on erittäin monikäyttöinen taito niin taukona treeneissä kuin myös tilanteessa, jossa kotiin saapuu vieraita tai koiran pitäisi ulos lähtiessä odottaa rauhallisena, että omistaja saa vaatteet päällensä. Voit ladata ilmaisen oppaan taukomaton kouluttamiseen tämän sivun alalaidasta.

Mikäli koiran käyttäytymiseen vaikuttaminen tehokkaasti kiinnostaa sinua enemmän, lisälukemista löydät seuraavista blogiartikkeleista

Uncategorized

Mitä koirahieronta on? Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä koirahieronta on? UKK

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koirahieronnasta.

Mitä koirahieronta on?
Hieronnassa tavoitteena on koiran lihasten käsittely niin, että koira rentoutuu. Se on osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvoinnista huolehtimista. Hieronta toteutetaan käsin lattialla olevalle koiralle. Hieronnan tulee olla koiralle miellyttävä, rentouttava ja luottamusta lisäävä kokemus.

Mitä hyötyä koirahieronnasta on?
Hieronnalla on useita hyötyjä. Ensisijaisena tavoitteena on lievittää lihaksissa tuntuvaa kireyden ja kipeyden tunnetta. Lisäksi hieronta

  • Auttaa vähentämään stressiä ja hermostuneisuutta
  • Auttaa rentoutumaan ja kohottamaan mielialaa
  • Parantaa unen laatua
  • On koiralle miellyttävää ja auttaa parantamaan koiran suhtautumista käsittelyyn
  • Tarjoaa koiralle miellyttävän ja turvallisen kokemuksen vieraan ihmisen kanssa

Tärkeää on muistaa myös hieronnan rajoitukset. Jos lihasten kipeytymisen taustalla on kipu tai vaikkapa leikkauksen jälkeinen kehon epätasainen käyttö, lihakset kipeytyvät uudelleen hieronnan jälkeen, mikäli alkuperäistä syytä ei hoideta. Kipua ja sairauksia hoitaa aina ensisijaisesti eläinlääkäri, ja vammojen ja leikkausten jälkeisestä kuntoutuksesta vastaa eläinfysioterapeutti. Hieronta voi olla yhtenä osana koiran kokonaisvaltaista, moniammatillista kuntoutusta em. ammattilaisten suosituksesta.

Koska kannattaa tulla koirahierontaan?

Hierontaan tulolle ei tarvitse olla sen erityisempää syytä, kuin rentoutuksen ja hyvän olon tarjoaminen koiralle. Erityisiä syitä tulla hierontaan ovat esimerkiksi aktiivisen harrastuskoiran kehonhuolto tai epäily siitä, että koira on kipeyttänyt lihaksiaan vaikkapa kulkiessaan liukkaalla alustalla tai riehuessaan vapaana koirakaverin kanssa. Hierontaan voi tulla myös harjoittelemaan käsiteltävän oloa sekä rakentamaan koiralle luottamusta käsittelytilanteisiin. Erityisesti käsittelyharjoituksille otollista aikaa on pentuaika, jolloin voimme tehokkaimmin vaikuttaa koiran asenteisiin erilaisia tilanteita kohtaan.

Millainen koira voi tulla koirahierontaan?

Hieronta sopii hyvin monenlaisille koirille – nuorille ja vanhoille, aktiivisille harrastajille sekä kotikoirille. Otan asiakkaaksi mielelläni myös koiria, jotka suhtautuvat epäillen käsittelyyn ja tarvitsevat siihen totuttelua sekä kokemuksia mukavasta toiminnasta vieraan ihmisen kanssa. Hieronnan ensisijainen tavoite voi olla siis myös koiran luottamuksen rakentaminen käsiteltävänä olemiseen. Mikäli koirallasi on historiaa puremisesta käsittelytilanteista tai epäilet, että se saattaisi näin toimia, koiralla tulisi olla kuonokoppa hierontatilanteessa. Kuonokoppa on mahdollista kouluttaa koiralle mukavaksi asiaksi, ja autan mielelläni tässä koulutusprosessissa.

Milloin koirahieronta ei sovi?

Hieronta ei sovi, jos koiralla on:

  • Akuutti tulehdus tai kuume
  • Akuutti lihasrepeämä tai tuore leikkaus
  • Ihotulehdus tai infektio
  • Pahanlaatuinen kasvain
  • Juoksu, tiineys ja valeraskaus
  • Rokotusten jälkeen 1 vk
  • Jos koirallasi on krooninen sairaus, kuten diabetes, konsultoi ensin koiraasi hoitavaa eläinlääkäriä.

Mikäli koiralla on selkeitä kipuoireita, kuten käyttäytymisen muutoksia tai ontumista, koira on vietävä ensisijaisesti eläinlääkäriin. Jos koiralla on akuuttia tai kroonista kipua, hieronta ei edes välttämättä tunnu koirasta mukavalta, jolloin rentoutumisesta seuraavat hyvinvointivaikutukset jäävät saamatta ja pahimmillaan koira oppii hierontatilanteen tuottavan kipua ja alkaa siis vältettä sitä. Jos koira tarvitsee esimerkiksi vamman tai leikkauksen jälkeen kuntoutusta, sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa aina eläinfysioterapeutti, jonka suosituksesta voidaan koiraa toki myös hieroa.

Miten usein koiraa tulisi hieroa?

Sopiva hierontaväli riippuu aina koiran yksilöllisestä tilanteesta. Vilkkaat, aktiiviset ja harrastavat koirat menevät helposti jumiin treeneissä, jolloin niitä olisi hyvä hieroa useammin kuin rauhallisempia koiria. Jos koiran lihakset tuntuvat kipeiltä tai kireiltä, koiraa voi olla tarkoituksenmukaista hieroa muutaman kerran aika tiivilläkin aikavälillä. Yksittäinenkin hieronta tarjoaa koiralle rentoutumisen ja hyvän olon kokemuksia. Suosittelen jokaisen hierontakäynnin yhteydessä seuraavan hieronnan ajankohtaa.

Miten koirahierontaan valmistaudutaan?

Koirahierontaa edellisenä päivänä ei kannata tehdä harjoitusta, joka on koiralle selkeästi fyysisesti tavanomaista kuormittavampi. Jos lihakset kipeytyvät fyysisen aktiivisuuden seurauksena, hieronta heti sen jälkeen ei tunnu välttämättä mukavalta. Koiralle ei tulisi antaa isoa annosta ruokaa kahta tuntia ennen hierontaa, koska myös täydellä mahalla hierottavana olo voi olla epämukavaa. Koira kannattaa myös ulkoiluttaa hyvin ennen hierontaa, ja nuorille tai muuten aktiivisille koirille tarjota aivojumppaa ja riittävästi fyysistä aktiviteettia, jotta paikallaan pysyminen käsiteltävänä onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Mitä koirahieronnassa sitten tapahtuu?

Koirahieronnassa uuden asiakkaan kanssa aloitetaan liikkeiden tarkastelulla ja koiran tutkimisella. Koiraa palpoidaan eli tutkitaan käsin perusteellisesti seisovassa asennossa mm. ja lihasepätasapainon, lämpötilaerojen ja kipureaktioiden havaitsemiseksi. Testaan myös koiran raajojen liikeratoja sekä nivelien liikkuvuutta. Sen jälkeen koira pyydetään lattialle makaamaan, mieluiten kylkimakuulle, mutta hieronta onnistuu myös lonkka-asennossa tai jopa istuen. Hieronnan aikana tarkkaillaan koiran elekieltä ja liikehdintää, ja pyritään välttämään sellaista käsittelyä, joka tuottaa koiralle epämukavuutta.

Kaikkia näitä vaiheita voidaan harjoitella erikseen, ja hieronnassa edetään vain sen verran kuin koirasta sillä kertaa tuntuu mukavalta. Koiraa saa ja kannattaa palkita sekä palpoinnin että hieronnan aikana, ja koira saa pitää taukoja käsiteltävänä olosta. En koskaan hiero koiraa pakolla! Yhdellä kerralla tehdään sen verran kuin aikarajan puitteissa ehditään tai kuinka kauan koira jaksaa olla kerrallaan käsiteltävänä.

Entä koirahieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen koira tulee ulkoiluttaa hyvin, sille tulee tarjota vettä ja se tulee pitää lämpimänä. Ei siis koira kyydissä hieronnasta suoraan vaikka kauppaan, jos koira joutuu odottelemaan kylmässä autossa. Hierontapäivänä ei kannata harjoitella muuta, ja seuraavana päivänä tulisi välttää raskasta fyysistä aktiivisuutta. Koiraa kannattaa kuitenkin vielä samana ja myös seuraavana päivänä ulkoiluttaa kunnolla hihnassa.

Tuleeko mieleesi muita kysymyksiä? Jätä kysymyksesi alle, vastaan mielelläni!

harrastukset · palkitseminen

Miten saadaan “liian hyvä palkkio” toimivaan käyttöön?

Miten saadaan “liian hyvä palkkio” toimivaan käyttöön?

Onko liian hyviä palkkioita olemassa? Joskus tulee tilanteita, että koiran kouluttaminen on vaikeaa jollakin tietyllä palkkiolla, koska se ei pysty enää keskittymään suhtautuessaan palkkioon niin intohimoisesti. Tai joudutaan treenaamaan ruokanappuloilla, jolloin koiran motivaatio on alhainen, mutta ei voida vaihtaa parempiin palkkioihin, koska koira ei keskity enää tekemiseen vaan palkan saamiseen. Entä jos palkkio kiihdyttää koiraa voimakkaasti? Mikäli harjoituksessa syntyy tällaisia tilanteita, käyttäytymisen taustalla voi olla esimerkiksi puutteet käyttäytymistarpeissa, nälkä, pelko palkkion menettämisestä tai puutteelliset luopumisen taidot. Kun saat koirasi mielestä parhaat palkkiot käyttöön harjoituksissa, saat motivoituneemman koiran ja esimerkiksi pitkäkestoiseen suoritukseen motivoiminen on helpompaa. Pohdi siis ainakin seuraavia tekijöitä, jos joudut tekemisiin “liian hyvän” palkkion kanssa:

Onko koiran käyttäytymistarpeet täytetty?

Jos koira menee ns. sekaisin palkkiosta, kannattaa ongelma ratkaisu aloittaa miettimällä, onko koiran käyttäytymistarpeet täytetty. Onko koira saanut riittävästi liikuntaa, että sen aktiivisuuden tarve ei ole ylitsevuotava? Onko koira saanut aktivointia ja virikkeitä? Koulutushetken ei pitäisi olla koiralle ainoa merkityksellinen hetki päivässä tai jopa viikossa. Jos näin on, koiran odotukset koulutusta kohtaan ovat kohtuuttoman suuret ja se aiheuttaa liiallista kiihtymistä. Varsinkin nuoret ja aktiiiviset koirat kannaattakin yleensä viedä ulkoilemaan sekä tarjota virikkeitä ja lämmitteleviä harjoituksia ennen varsinaisia treenejä, jotta keskittymiskyky olisi mahdollisimman hyvä. Muista kuitenkin, että koira ei saa väsyä liikaa ennen treeniä, vaan pyri löytämään kultainen keskitie.

Onko koiralla nälkä?

Nälkä ei ole hyvä lähtökohta harjoittelulle. Ihmisen keksimien temppujen tekemiseksi koiralta ei saisi evätä ruokaa tarkoituksella. Kova nälkä aiheuttaa sen, että ruoka muuttuu positiivisesta vahvisteesta negatiiviseksi vahvisteeksi – mielihyvän tuottamisen sijaan palkkio poistaakin epämiellyttävää tunnetta. Tämä muuttaa koiran kokemusta harjoittelusta sekä myös sen mielleyhtymiä harjoiteltavasta tehtävästä olennaisesti. Kova nälkä haittaa keskittymiskykyä ja vaikuttaa mielialaan, joten se ei myöskään tue oikean viretilan kouluttamista. Pientä koiraa tai pentua ei toki kannata ruokkia juuri ennen treenaamista, jotta mahaan vielä mahtuu. Toisaalta koirilla, joilla tuntuu olevan aina nälkä, ruokkiminen juuri ennen harjoittelua (poislukien raskas fyysinen harjoittelu) voi jopa parantaa viretilaa ja keskittymiskykyä.

Pelkääkö koira menettävänsä palkkion?

Pelko siitä, että palkkiota ei tulekaan, voi saada koiran kiihtymään voimakkaasti palkkion ollessa läsnä. Koira, joka pelkää menettävänsä palkkion, voi yrittää varastaa palkan ennen palkkamerkkiä/lupaa ottaa palkka. Pelko palkkion menettämisestä liittyy usein aiempiin kokemuksiin koulutuksesta, joissa koira on ollut epävarma palkkion saamisesta. Koulutus on saattanut olla epäjohdonmukaista, tai koiran koulutuksessa on käytetty paljon negatiivista rankaisua eli palkkion poistoa. Koiralle ei ole syntynyt luottamusta siihen, että se saa aina palkkion tekemisestään, ja siksi yrittää varmistaa palkkion saamisen muuten. Varmista siis aina, että koulutus on selkeää ja johdonmukaista, eikä harjoituksissa käytetä negatiivista rankaisua koulutusmenetelmänä. Voidakseen rauhoittua ja keskittyä koiran täytyy ymmärtää, miten sen on mahdollista saada palkkio.

Osaako koira luopua palkkioista?

Jos palkkio vain on koiran mielestä kerrassaan vastustamaton, kyseisen palkkion käytön lopettamisen sijaan kannattaa pyrkiä opettamaan koiralle, miten se pääsee käsiksi himoitsemaansa palkkaan. Ihanan palkkion läsnäolon harjoitteluun kannattaa suhtautua häiriötreeninä – koiraa opetetaan toimimaan, vaikka häiriö on läsnä, ja tähän kyetessään se saa arvokkaan palkkionsa. Jos tämä on vaikeaa, pitää harjoitus pilkkoa riittävän pieniksi palasiksi, että saadaan paljon onnistumisia ja sitä kautta oikeanlaista oppimista. Aluksi se voi tarkoittaa vaikka sitä, että koira saa palkkion kun se vetää nenäänsä sentin poispäin palkkiosta. Vaikeustasoa kasvatetaan vähitellen pyrkien lopulta siihen, että koira osaa suorittaa erilaisia tehtäviä ja myös harjoitella uusia asioita “häiriöpalkan” läsnäollessa. Myös tässä tapauksessa on tärkeintä, että koira ymmärtää, millainen käytös johtaa palkkion saamiseen.

Voiko koiraa kouluttaa lelulla, jos se kiihtyy siitä?

Joskus vastassa voi olla tilanne, että koira ei innostu kovinkaan paljon ruokapalkkioista, mutta leluista koira kiihtyy vähän liiankin kanssa. Tällöin ohjaaja saattaa miettiä, kannattaako koiraa palkita lelulla, ettei kiihtynyt mielentila vahvistu. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä tavoittelee – jos meillä on vain yksi toimiva palkkio käytössä, niin meidän täytyy silloin sitä palkkiota käyttää jos ylipäätään haluamme kouluttaa. Itse mielummin valitsen sen, että koulutan koiralle arvokkaalla palkalla vaikka se kiihdyttäisikin, kuin yrittäisin motivoida koiraa puolivillaisilla palkkioilla. Usein on itseasiassa niin, että kun koira pääsee leikkimällä purkamaan energiaa ja kiihtymystä sekä käyttämään kroppaansa, kiihtymys alkaakin tasoittua. Ruokapalkkion arvon kasvattamiseksi voi myös tehdä paljon, täältä voit lukea siitä lisää.

Toimiva palkkio on tärkein työkalu koiran koulutuksessa, joten koiralle arvokkaan palkkion käyttökelpoisuuden eteen kannattaa nähdä aikaa ja vaivaa. Se on työtä, joka maksaa itseään takaisin pitkään suurten korkojen kera. Kerro kommenttikenttään kokemuksistasi, onko sinun koirallasi olemassa jokin tällainen superpalkka ylitse muiden?

harrastukset

5 syytä harrastaa rally-tokoa

5 syytä harrastaa rally-tokoa

Rally-toko on Yhdysvalloista lähtöisin oleva laji, joka yhdistää tottelevaisuutta, agilitya ja koiratanssia. Rally-tokossa tärkeää on koirakon yhteistyö ja iloinen suoritus. Innostuin itse hauskalta vaikuttaneesta rallysta 2015, kun laji virallistettiin Suomessa. Olen sen jälkeen perehtynyt lajiin kisaamalla kahden koiran kanssa, toisen kanssa aina ylimpään luokkaan saakka, sekä järjestämällä kokeita ja kouluttautumalla. Olen rally-tokon koetoimitsija, koulutusohjaaja ja pätevöidyn lajin viralliseksi tuomariksi alkuvuonna 2023. Tässä blogipostauksessa esittelen 5 syytä, miksi koiran kanssa kannattaa aloittaa rally-tokoharrastus.

Sopii useimmille koirille ja ohjaajille

Rally-toko on matalan kynnyksen laji, jossa alokasluokassa kilpaillessa koira saa olla hihnassa. Koiran ei tarvitse kyetä työskentelemään kaukana ohjaajasta, vaan valtaosa tehtävistä tehdään ohjaajan lähellä. Rally-toko ei myöskään sisällä pitkiä paikallaoloja eikä ryhmäliikkeitä toisten koirien kanssa. Koiraa saa kehua ja kannustaa myös kilpailuissa koko suorituksen ajan, ja koiraa voi ohjata suullisten vihjeiden lisäksi käsivihjeillä. Rally-toko vaatii koiralta kehonhallintaa ja voimaa staattisten asentojen (seuraaminen) ylläpitoon, mutta ei kuitenkaan ole tokoon tai agilityyn verrattavaa fyysisesti raskasta harjoittelua. Rally-toko sopii siis hyvin eri rakenteisille ja eri ikäisille koirille. Ohjaajalle rally-toko tarjoaa haasteita mielenvirkistykseksi, fyysisesti laji ei ole kovin raskas. Ohjaaja voi saada vapautuksen juoksutehtävistä, jos liikkumista rajoittaa jokin sairaus, ja rallya voi kisata myös pyörätuolista käsin.

Kouluttamisen aloittaminen ei vaadi välineitä eikä paljon tilaa

Lähes kaikki rally-tokon kylttitehtävät tai vähintään niiden osat mahtuu harjoittelemaan ihan olohuoneessa. Perusasento, erilaiset ohjaajan kierrot, asennot, paikallaolot ja monet muut tehtävät onnistuvat hyvin ilman välineitä tai suurta treenihallia. Pidemmälle treenatessa toki tarvitaan tilaa ratatreeniä varten sekä kyltit telineineen ja esteitä, mutta myös ylemmissä luokissa suurimman osan tekniikkatreeneistä voi halutessaan hyvin tehdä kotosalla. Harjoittelun aloittamiseen on siis matala kynnys, koska kotiläksyt alkeiskurssilta on kätevä tehdä arjen lomassa.

Mukavaa yhteistä puuhaa

Useat rally-tokon tehtävät ovat mukavia temppuja, joiden opettaminen on mukava yhteinen koulutushetki. Rallyn temppuja voi opettaa koiralle myös ilman kilpailutavoitteita, yhteisenä puuhana koiran kanssa. Uusien tehtävien harjoittelu on sekä koiralle että ohjaajalle hyvää aivojumppaa, ja koulutushetken päätteeksi koira on tyytyväinen saatuaan hiukan voimistella mieltään. Rally-tokossa riittää paljon erilaisia tehtäviä, joiden parissa kotitreenaajan ideat eivät pääse ihan heti loppumaan kesken. Myös pidemmälle ehtineelle harrastajalle rally tarjoaa vaihtelua erilaisten kylttiyhdistelmien ja häiriöiden harjoittelussa.

Useat tehtävät ovat tarpeellisia myös muissa lajeissa ja taidot hyödyttävät lisäksi arjessa

Koska rally-toko yhdistelee eri lajeja, monet tehtävät ovat yhteisiä muiden lajien kanssa. Esimerkiksi seuraamista on useissa eri lajeissa, samoin vaikkapa maahanmeno, lyhyt paikallaan istuminen ja erilaiset asennon vaihdot. Rally-tokossa harjoittellut taidot, kuten takapään käyttö, sivuaskeleet ja peruutus ovat koiralle erinomaista jumppaa, ja monipuoliset kehon hahmottamisen ja käytön taidot hyödyttävät myös vaikkapa agilityssa. Lyhyt paikallaolo, seuraaminen ja perusasento ovat myös arjessa käytännöllisiä taitoja, kun halutaan koiran käyttäytyvän hetken aikaa hillitysti. Ylipäätään koiran kouluttaminen palkkioiden avulla lisää sen koulutettavuutta myös muualla.

Parantaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä

Kaikki positiivisella vahvistamisella tapahtuva kouluttaminen hyödyttää koiran ja omistajan suhdetta, mutta rally-toko on yksi niistä lajeista, joiden harjoittelu todella parantaa yhteistyötä. Rally-tokoa treenatessa koira oppii kulkemaan lähellä ja kiinnostumaan ohjaajasta sekä noudattamaan erilaisia vihjeitä pyynnöstä. Koira myös oppii, että ohjaajan kuunteleminen on kannattavaa, koska pyyntö voi olla hauska ja siitä seuraa mieluisa palkkio. Rallya voi hyvin hyödyntää myös ulkoilun lomassa tehtävinä harjoituksina, ja temppuja on helppo tehdä useimmissa paikoissa – näin voidaan koiralle eri paikoissa muistuttaa, miten kannattavaa se yhteistyö ohjaajan kanssa onkaan. Koira oppii näkemään ohjaajan paljon mukavammassa valossa yhteisen, hauskan puuhailun kautta.

Innostuitko rally-tokosta? Lystitassun järjestää useita rally-tokoilijoille sopivia verkkokursseja, kuten Rally-tokon alokasluokka, VOI-MES-verkkovalmennus sekä seuraamisvalmennus. Löydät alkavat verkkokurssit Verkkokurssit-välilehdeltä.

arjen tukitaidot · Control Unleashed · hyvää elämää koiran kanssa · koiralähtöisyys · kouluttaminen · vastaehdollistaminen

Game on! 7 syytä pelata koulutuspelejä koiran kanssa

Game on! 7 syytä pelata koulutuspelejä koiran kanssa

Koulutuspelit ja “kaavapelit” tarkoittavat sitä, että koiralle opetetaan yksinkertainen harjoitus, josta se saa palkkaa, ja harjoitusta toistetaan useita kertoja, kunnes koira oppii harjoituksen kulun. Koirat usein innostuvat nopeasti näistä yksinkertaisista harjoituksista, kunhan palkkio on riittävän arvokas, koska koirat mielellään toistavat helppoja tehtäviä, joiden tekemisestä ne tietävät saavansa palkkion. Koirat siis mielellään “pelaavat” ihmisen kanssa. Koulutuspelit opettavat yksinkertaisten tehtävien kautta koiralle melkeinpä huomaamatta erilaisia taitoja, ja koiran on usein helpointa aloittaa ihmisen kanssa työskentely uusissa paikoissa pelien kautta. Pelejä hyödyntävät mm. Control Unleashed -menetelmä sekä AbsoluteDogs -koulutuspalvelu. Tähän artikkeliin olen koonnut 7 erinomaista syytä aloittaa myös oman koirasi koulutus koulutuspelien kautta.

Vaihtoehtoisen käytösmallin tarjoaminen kommunikoinnin välineeksi

Control Unleashed-ohjelmassa koiralle opetetaan erilaisia hyvinkin yksinkertaisia nk. koulutuspelejä (englanniksi pattern games, en ole vielä löytänyt oikein hyvältä kuulostavaa suomennosta). Pelit ovat yksinkertaisia, koska tarkoitus on, että myös koira voi oppia pelin kulun. Koulutuspelien toimivuus perustuu useisiin seikkoihin, joista ensimmäinen on uusien tilanteesta selviytymisen tapojen opettaminen.

Jos koiralle ei opeta mitään, se osaa olla koira. Se reagoi temperamenttinsa ja aikaisemmista tilanteista keräämiensä oppimiskokemusten pohjalta koiramaisesti uusiin asioihin. Koirilla on hyvin erilaisia tapoja käsitellä vaikkapa turhaumaa: yksi vinkuu ja haukkuu, toinen alkaa nylkyttää ohjaajaa, kolmas haistelee maata ja neljäs poistuu paikalta. Näiden käytösten toteuttaminen on koiran keino ilmaista itseään ja helpottaa omaa oloaan, mutta ne eivät yleensä edistä opetettavaa asiaa tai toivottua tunnetilaa. Tilanteen purkaminen voi joskus olla hankalaa, ja koira jää ikään kuin jumiin tilanteeseen.

Koira, jolle on opetettu vaikkapa oletuskäytös, voi näiden turhaumaa ilmaisevien koiramaisten toimintatapojen sijaan kertoa ohjaajalle oletuskäytöksen avulla, että nyt on kyllä hankalaa. Eikö olisi paljon mukavampaa, että hämmentyessään koira mielummin istuisi kuin aloittaisi konsertin? Mikäli koulutus on selkeää ja koira tietää, mitä sen pitäisi tehdä, oletuskäytös ei tule esiin “väärissä” paikoissa, vaan sillä on aina tärkeä viesti ihmiselle. Kun ihminen kuuntelee koiran viestin ja muuttaa sen pohjalta omaa toimintaansa, koiran olo paranee ja negatiivisten tunteiden kokeminen vähenee. Varsinainen win-win siis 

Apuväline uusin tilanteisiin tottumiseen

“Kaavapelien” tai koulutuspelien toimivuus perustuu osaltaan myös siihen, että ne tarjoavat erinomaisen keinon totutella tilanteeseen tutun käytöksen kautta. Monille koirille vaikein taito on itseasiassa “ei minkään tekeminen”, oleilu. Varsinkin jos koiralla on tapana reagoida ärsykkeisiin voimakkaasti tai se on kovin vilkas, sille on todennäköisesti helpompaa keskittyä johonkin tekemiseen kuin “vain olla”. Tällöin tuttu peli toimii turvallisena tekemisenä, jonka kautta koiraa voidaan siedättää häiriöihin. Jos koira jännittää vaikkapa autoja, vaikka 1 2 3 pelin pelaaminen tai LAT-harjoituksen tai mattotreenin tekeminen riittävän kaukana ärsykkeestä voi toimia turvallisena, tuttuna tekijänä ja näin nopeuttaa koulutusprosessia.

Arkielämän lisäksi kaavapelit toimivat hienosti myös harrastuskontekstissa esimerkiksi lämmittelynä. Aika harvalle koiralle sopii sellainen, että uudessa paikassa aloitetaan suoraan autosta uuden asian treenillä tai kisasuorituksella. Pelien pelaamisen kautta koiralle voidaan luoda tuttuuden tunnetta uuteen tilanteeseen ja näin kertoa, että tännekin tultiin tekemään yhdessä kivoja juttuja. Kun koira pystyy pelaamaan peliä eikä kiinnostu ympäristön tapahtumista, on todennäköisempää, että se pystyy myös keskittymään uuden asian harjoitteluun tai kilpailusuoritukseen.

Yhteistyön kannattavuuden lisääminen

Kaavamaisten koulutuspelien kautta koiralle on helppo opettaa, että yhteistyö ihmisen kanssa on mukavaa ja koiralle kannattavaa. Jos koiralla ei ole paljon kokemuksia ihmisen kanssa toimimisesta, esimerkiksi koska se on pentu ja kokemusta ei vain ole vielä ehtinyt kertyä, tai se on tullut vaikkapa tarhaoloista, kaavapelien avulla pääsee nopeasti alkuun harjoittelussa. Kaavapelit on suunniteltu niin, että koiran on helppo ymmärtää ne, eikä kouluttamiseen tottumattoman koiran treeniin pääse niin helposti tulemaan esimerkiksi turhautumisen elementtejä. Samalla kaavapelien harjoittelu ennaltaehkäisee monenlaisia tulevaisuuden haasteita opettaessaan koiralle samalla tärkeitä taitoja.

Sama pätee myös koiriin, jotka osaavat ehkä jo kaikenlaista, mutta ovat jostain syystä herkempiä esimerkiksi ympäristön tai paikan muutoksille tai muille häiriöille. Uudessa tilanteessa päästään nopeammin yhteistyön rytmiin tuttujen, mukavien harjoitusten kautta. Myös tilanteissa, joissa koira joutuu syystä tai toisesta opettelemaan yhteistyötä sille vieraan ihmisen kanssa (esim. Pennut, kodinvaihtajat, rescuet…), tutut harjoitukset auttavat koiraa sopeutumaan tilanteeseen ja lämmittelemään harjoitusta varten. Joskus kotoa löytyy aikuinen koira, jonka kanssa ei ole jostain syystä ehditty harjoitella riittävästi, tai koulutukseen on tullut ristiriitoja koiran ja ohjaajan välille. Kaavapelit toimivat loistavasti myös tällaisessa tilanteessa koulutuksen uudelleen käynnistämiseen ja yhteistyön rakentamiseen.

Lisäksi nimenomaan Control Unleashed -pelien hieno puoli on, että ne toimivat monipuolisesti: ne myös vastaehdollistavat ja siedättävät koiraa, antavat koiralle hallinnan tunnetta tilanteessa ja tukevat ihmisen ja koiran keskinäisen vuorovaikutuksen syntyä. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa yhteinen koulutustaival koiran kanssa?

Ohjaajan ja koiran välisen myönteisen vuorovaikutuksen lisääminen 

Kaavamaisten koulutuspelien kautta on helppo lisätä koiran ja ohjaajan välistä myönteistä vuorovaikutusta. Jos omistaa koiran, jolla on paljon ihmisen näkökulmasta hankalaa käytöstä, voi vuorovaikutus liukua hiljalleen negatiiviseen kehään. Koiraa kielletään jatkuvasti ja se ärsyttää omistajaa. Koira taas aistii negatiivisen tunteen ja vuorovaikutuksen, ei tiedä mitä tehdä, ja koiran itse keksimät keinot usein ärsyttävät omistajaa lisää. Joskus taas koira voi olla herkempi, ja omistaja on tahtomattaan aiheuttanut painetta, joka on jäänyt koiralle mieleen. Toisinaan negatiivinen vuorovaikutus liittyy vain johonkin yksittäiseen tilanteeseen.

Susan Friedman on puhunut eläimen ja ihmisen suhteesta ja vuorovaikutuksesta pankkitilivertauksen avulla. Positiivinen vuorovaikutus on talletus, joka lisää katteen määrää, negatiivinen vuorovaikutus tekee nostoja tililtä. Hyvä suhde kestää pienet nostot, jos talletuksia on ehtinyt kertyä runsaasti ja on mistä ottaa. Jos tilanne on ehtinyt siihen, että pohja vilkkuu jo, tai saldo on jopa miinuksella, tarvitaan pikaisesti katetta. Joskus voimme joutua aloittamaan uuden koiran kanssa nollasta, esimerkiksi pennun kanssa, tai miinukselta, jos meillä on kodinvaihtaja tai rescuekoira, jolla on huonoja kokemuksia vuorovaikutuksesta ihmisen kanssa. Helppojen, koiran omaan valintaan perustuvien koulutuspelien pelaamisen kautta voidaan tehdä paljon talletuksia lyhyessä ajassa.

Joskus alkuun pääseminen voi tuntua tuskastuttavalta, jos koira joutuu lähtemään miinuksen puolelta. Siksi harjoitukset on tärkeää pitää yksinkertaisina, ennakoitavina ja koiran valinnanmahdollisuuksia alleviivaavina, ja tähän CU harjoitukset istuvat kuin nenä päähän. Myönteinen vuorovaikutus ja paksusti voiva suhdepankkitili hyödyttävät sekä koiraa että omistajaa monin tavoin, esimerkiksi parantamalla kummankin yleistä hyvinvointia. Myös positiivisesta vuorovaikutuksesta voidaan saada aikaan kehä, jossa hyvä lisää hyvää.

Tehokas tapa kouluttaa

Vahvan käytöksen opettaminen vaatii paljon toistoja. Tilanteessa kuin tilanteessa toimiva käytös vaatii vielä enemmän. Vaikeassa häiriössä, jossa kenties on jotain koiralle sisäisesti palkitsevia elementtejä, kuten vaikkapa mahdollisuus jahtaamiseen, vaihtoehtoisen käytöksen tulee olla erittäin mieluisa koiralle. Jotta saisimme aikaan käytöksen, jonka toteuttaminen itsessään on koiralle mukavaa ja se valitsee tämän käytöksen itse muiden vaihtoehtojen joukosta, se vaatii iiiison määrän vahvistehistoriaa. Ja tätä voimme rakentaa helposti koulutuspelien kautta.

Kaavapelejä pelaamalla saadaan lyhyessä ajassa paljon toistoja toivotusta käytöksestä. Esimerkiksi yksinkertaista up&down eli ylösalaspeliä pelaamalla saadaan muutamassa minuutissa kymmeniä toistoja katsekontaktin ottamista. Kun koira on oppinut pelin, se on helppo yleistää aina uusiin ympäristöihin ja tuoda harjoituksiin häiriöt mukaan. Selkeän treenirakenteen kautta on helppo luoda koiralle (ja ohjaajalle!) onnistumisen edellytykset. Koska pelit ovat yksinkertaisia ja niistä saa paljon palkkaa lyhyessä ajassa sekä positiivista vuorovaikutusta ohjaajan kanssa, niiden pelaaminen itsessään on koirasta mukavaa. Näin pelissä harjoiteltavaan käytökseen saadaan ladattua helposti ja nopeasti paljon positiivisia tunteita. CU harjoitukset ja koulutuspelit ovat siis hyvin tehokas tapa opettaa koiralle vahvoja käytöksiä ja yleistää niitä erilaisiin tilanteisiin.

Pelit keinona testata koiran mielentilaa

Kun totutamme koiraa uusiin tilanteisiin, ja tavoitteenamme on saada jokin käytös toimimaan häiriöissä, on usein järkevää aloittaa harjoittelu uudessa tilanteessa jollakin muulla käytöksellä kuin tavoitekäytöksellä. Tämä siksi, että emme halua mahdollisesti ei-suotuisan mielentilan yhdistyvän tavoitekäytökseen. Emme myöskään halua koiran keskeyttävän vaikkapa seuraamista siksi, että se kokee tarvetta tarkkailla ympäristöään. Koulutuspelit ovat tässä erinomainen tapa auttaa koiraa sopeutumaan uuteen tilanteeseen tuttujen kaavojen kautta. Näissä peleissä huomion kääntäminen ympäristöön ei ole myöskään virhe, vaan informaatiota ohjaajalle.

Jos koira ei pysty jossakin tilanteessa pelaamaan sille entuudestaan hyvin tuttua peliä, ei voi olettaa, että koira pystyisi suoriutumaan hyvin mistään haastavammastakaan harjoituksesta kyseisessä tilanteessa. Mielentilan testaaminen tutulla pelillä säästää siis sekä koiraa että ohjaajaa turhautumiselta, kun liian vaikeassa tilanteessa ei yritetä harjoitella käytöksiä, jotka ovat siihen nähden liian haastavia.

Koiran hallinnan tunteen kasvaminen

Hallinnan tunteen saaminen ja säilyttäminen on ensisijainen vahviste. Jokainen on ollut elämässään tilanteessa, jossa tuntuu, ettei sitä hallitse. Tiedämme siis, miten epämiellyttävää se on. Hallinnan tunne taas mahdollistaa itsevarmuuden ja tehokkuuden. Kaikki tämä koskee ihmisen lisäksi yhtälailla koiraa. Kun koiralla on sen hyvin osaamien, hallinnan tunnetta vaalivien koulutuspelien kautta mahdollisuus vaikuttaa harjoituksen kulkuun ja ohjaajan toimintaan, se lisää motivaatiota ja itsevarmuutta. Esimerkiksi siedättäminen erilaisiin koiraa jännittäviin asioihin on lopulta nopeampaa ja tuottaa pitkäkestoisemman ja varmemman tunnetilan muutoksen, kun koiralla on tosiasiassa mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten lähelle se joutuu jännittävää kohdetta. Control Unleashed-menetelmä tarjoaa useita vaihtoehtoja valinnanmahdollisuuden toteuttamiseen eri tilanteissa.

Koiralle valinnan mahdollisuuden antaminen saattaa tuottaa ihmiselle hallinnan menetyksen kokemuksen, jos koira ei valitsekaan sitä, mitä olisimme toivoneet. Tässä kysytään ihmiseltä ensinnäkin halua ja motivaatiota kunnioittaa koiran tunteita ja valintaa, sekä toisekseen kykyä sietää itsessä herääviä epämiellyttäviä tunteita, ja kolmanneksi kärsivällisyyttä. Toivotun käytöksen odottaminen, ehkä pitkiäkin aikoja, voi olla ohjaajalle turhauttavaa, ja tuntua siltä, että koulutus ei edisty. Tällöin on erityisen tärkeää muistaa, että tunnetilan tai motivaation todellinen muutos ei tapahdu hetkessä, ja valinnan mahdollisuuden tarjoamalla vaikutat positiivisesti myös suhteeseesi koirasi kanssa, josta on paljon hyötyä pitkällä aikavälillä.

Jos koulutuspelit kuulostavat kiinnostavilta, niitä pääsee harjoittelemaan tammikuussa alkavalla Control Unleashed-verkkokurssilla. Lisätietoa löydät Control Unleashed-kohdasta ylävalikosta.

arjen tukitaidot · Control Unleashed · harrastukset · hyvää elämää koiran kanssa · hyvinvointi · koiralähtöisyys · kouluttaminen · pentuelämä

Tilanteessa vai tilannetta varten? 6 syytä, miksi etukäteen valmistautuminen kannattaa.

Tilanteessa vai tilannetta varten? 6 syytä, miksi etukäteen valmistautuminen kannattaa.

Sarah Stremming puhuu The Cog-Dog Radio podcastissaan siitä, miten taitojen rakentaminen ja niiden testaaminen eroavat toisistaan. Koiralle uusien ja toivottavien taitojen opettaminen ei ole tehokasta tilanteessa, jossa on paljon kilpailevia ärsykkeitä, tilanne on koiralle uusi tai siihen liittyy voimakkaita tunteita esimerkiksi aikaisempien kokemusten seurauksena. Sen sijaan taitojen opettaminen ennalta suunnitellusti tutussa, helpossa ympäristössä tuottaa pitkäkestoisimman, toivotun tuloksen. Tässä artikkelissa listaan myös muita syitä sille, miksi tilannetta varten kouluttaminen kannattaa. Lopuksi kerron konkreettisen esimerkin siitä, miten etukäteen osattu pohjataito helpottaa erilaisissa tilanteissa.

Koulutus on tehokkaampaa

Jos haluamme päästä itse mahdollisimman helpolla ja vähällä määrällä toistoja, kannattaa valita tilannetta varten harjoittelu. Kun koulutustilanne on koiralle tuttu ja helppo, koiran on helpompi keskittyä käsillä olevaan tehtävään ja harjoitukseen. Tällöin itse koulutustila on tuttu, häiriöt ovat koiran osaamistasoon nähden helppoja, tilassa ei ole mitään koiran mielestä jännittävää ja välineet ja palkkiot on esitelty koiralle ennen koulutuksen aloitusta. Saamme näin paljon toistoja, ja koira oppii nopeasti päästessään harjoittelemaan toivottua käytöstä tehokkaasti. Kun koira osaa toivotun käytöksen helpossa tilanteessa, asteittainen häiriön lisääminen helpottuu myös.

Koira ei pääse harjoittelemaan ei-toivottua käyttäytymistä

Ei-toivotun käytöksen harjoittelun estäminen on erittäin aliarvostettu, mutta tärkeä tekijä tehokkaassa kouluttamisessa. Oppiminen tapahtuu hyvin yksinkertaistettuna sen kautta, että toteutuneesta käyttäytymisestä tulee joka kerta todennäköisempää tulevaisuudessa, koska käyttäytymiseen liittyvät hermoradat aivoissa vahvistuvat. Jos emme kouluta koiralle etukäteen toivomaamme käytöstä, varsinkin koiralle kiihdyttävässä tilanteessa on hyvin vaikeaa saada sekä toivottu käyttäytyminen esiin että pidettyä ei-toivottu käyttäytyminen poissa. Joka kerta, kun ei-toivottu käytös esiintyy, myös sen todennäköisyys tulevaisuudessa lisääntyy. Etukäteen harjoitellun, toivotun käytöksen vieminen suunnitellusti kohti tavoitetilannetta ehkäisee siis tätä ongelmallista oppimista. Jos tämä kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan aiemman blogipostauksen siitä, miksi ei-toivotun käytöksen muutos epäonnistuu.

Koulutus on koiralle reilumpaa

Koiran kannalta ongelmallista on, jos se viedään toistuvasti tilanteisiin, joihin sille ei ole opetettu sopivaa tapaa käyttäytyä. Tämä ei tarkoita sitä, että koiran koko elämä pitäisi olla tarkkaan koulutettu – ei, vaan sitä, että huolehdimme etukäteen siitä, että koira hallitsee valikoiman erilaisia taitoja ja käyttäytymismalleja, joita voimme tarvittaessa ottaa käyttöön tilanteessa, jossa vaikuttaa, että koiran itse valitsema käytös ei tule olemaan toivotunlainen. On meille ihmisillekin hyvin epämiellyttävää joutua yllättäen erilaisiin tilanteisiin, joissa meillä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä meidän kuuluisi nyt tehdä. Vältetään tällaisen tilanteen luomista siis myös koirillemme.

Koiraa osaa valmiiksi käytökset, joita tietyissä tilanteissa toivotaan

Koska koira osaa toivotun käytöksen valmiiksi, meidän on huomattavasti helpompaa kertoa koiralle, mitä haluamme sen tekevän. Kun tilanne toistuu, koira voi oppia jopa ennakoimaan toivottua käyttäytymistä palkkion toivossa ympäristön vihjeitä apuna käyttäen, ja tarjota meille ilman omaa vaikutustamme haluttua käyttäytymistä. Tämä helpottaa ihmisen ja koiran yhteiseloa, lisää koiran itsevarmuutta ja hallinnan tunnetta ja lisää positiivista vuorovaikutusta ihmisen ja koiran välillä.

Osattu taito yleistyy aina vain nopeammin uusiin tilanteisiin

Vahvasti osattu käyttäytyminen on helpompi yleistää erilaisiin tilanteisiin kuin taito, jota koira ei hallitse hyvin. Myös käyttäytymiseen liittyvä tunnetila yleistyy käyttäytymisen mukana. Kaikkia koiran osaamia taitoja joutuu suunnitelmallisesti yleistämään ainakin jonkun verran, mutta mitä paremmin koira osaa taidon etukäteen, sen nopeammin yleistäminen sujuu. Lopulta suunnitelmallista yleistämistä ei enää tarvita, kun koira on päässyt harjoittelemaan käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa riittävän paljon. Voi käydä jopa niin, että koira alkaa itse yleistää, eli siis tarjota käyttäytymistä täysin uusissa tilanteissa. Voit lukea aiheesta lisää artikkelista Kyllä se kotona osaa!

Antaa ihmisellekin pelivaraa

Kun koiralta toivotut taidot on opetettu etukäteen, ja olemme suunnitelleet niiden yleistämisen erilaisiin tilanteisiin ja häiriöihin, on myös helpompi löytää oikea toimintatapa silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu. Opetettuamme koiralle erilaisia taitoja vahvaksi, meidänkin on helpompi vaihtaa toimintasuunnitelmaa, kun kaikki ei menekään “niinkuin Strömsössä”. Koiralle opetetut taidot näet siirtyvät tavallaan myös ihmisen taidoiksi, koska prosessissa opimme itsekin. Jos koira ei osaa mitään, joudumme eri tilanteissa raapimaan päätämme ja itsekin pohtimaan, miten nyt kannattaisi toimia. Koiran taitovalikoiman karttuessa myös ihmisen toiminta näissä tilanteissa käy helpommaksi.

Esimerkkinä taukoalustan osaaminen ja soveltaminen

Taukoalusta, lyhyemmin matto, on erinomainen esimerkki useissa eri tilanteissa sovellettavasta taidosta. Taukoalustan osaaminen toimii koiralle myös itsenäisenä vihjeenä kannattavasta käytöksestä, koska se on koiran konkreettisesti havaitsema asia. Jotta koira oppisi taukoalustan tehokkaasti, sen harjoittelu kannattaa aloittaa kotona tai muussa koiralle tutussa tilanteessa. Kun koira osaa hakeutua alustalle vihjeestä ja siinä on jonkin verran kestoa, voidaan häiriötä lisätä suunnitelmallisesti näissä ympäristöissä. Kun tilanne on helppo, koiran on helppo jatkaa alustakäyttäytymistä sen sijaan, että koira keksisi tehdä jotakin muuta.

Kun myöhemmin menemme koiran kanssa vaikkapa koulutukseen, koiran osaama taukoalusta toimii taukokäytöksenä (jos häiriö on sopivassa suhteessa osaamistasoon), ja taukoalusta myös estää koiraa tekemästä jotakin ei-toivottua. Koska koiran on helppo tehdä sille etukäteen opetettua mattokäytöstä, se vie tilan muilta mahdollisilta käytöksiltä kuten vaikkapa hihnassa kiskomiselta, ohjaajalle haukkumiselta tai lattian haistelulta. Taukoalustaa voi soveltaa vastaavalla perjaatteella myös arjessa, esimerkiksi siirtymissä (uloslähdöissä, vieraiden saapuessa jne.).

Koska koiralle on opetettu alusta etukäteen, voimme erilaisissa tilanteissa pyytää koiraa hakeutumaan alustalle. Näin monet tilanteet ovat helpompia ja säästävät myös ohjaajan hermoja, kun koiralla on olemassa valmis käyttäytyminen, jota se voi erilaisissa tilanteissa toteuttaa. Taukomatto on suhteellisen helppo yleistää, koska myös matto itsessään toimii koiralle vihjeenä toivotusta käytöksestä. Koira voi myös oppia itse ehdottamaan tauolle siirtymistä tilanteessa, jossa se ei ymmärrä pyydettyä tehtävää, tai jos häiriö on liian vaikea. Ja kun koira osaa taukomaton, meillä on mahdollisuus pyytää koiraa matolle, jos jotain yllättävää tapahtuu, tai vaikkapa ohjaaja tarvitsee tauon miettiäkseen, miten harjoittelussa kannattaisi seuraavaksi edetä.

Miten paljon haastavampaa olisi ehkäistä näissä tilanteissa ei-toivottu käyttäytyminen ja ei-toivottu oppiminen, ja kertoa koiralle selkeästi, mitä sen toivotaan tekevän, jos matolle hakeutumista alettaisi harjoitella vasta silloin, kun tilanne on jo päällä?