lystitassun takana

Olen turkulainen kolmekymppinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Kotona meillä on ollut koiria aina, mutta lapsena en niiden kanssa harrastanut. Ensimmäinen oma koira Tiuhti tuli minulle 2011 ja sen jälkeen koiraharrastus on vienyt mukanaan. Tällä hetkellä meillä asuu kaksi polski owczarek nizinny-narttua Susu 6 v ja Tellu 4 v, sekä 1,5 v bordercollie Glenna, joiden kanssa lenkkeillään ja harrastetaan rally-tokoa, tokoa, koiratanssia, paimennusta ja nose workia. Olen kilpaillut tokossa voittajaluokassa, rally-tokossa mestarissa, koiratanssissa HTM avoimessa, sekä koirani ovat suorittaneet BH-kokeen ja “vanhan” nose workin hajutestin sekä kisannut nosessa Kennelliiton alla sisäetsinnässä ja kaikkien osioiden kokeissa.

Omien koirien kouluttamisen lisäksi olen kiinnostunut koirien käyttäytymisestä, luonteista ja kouluttamisesta laajemminkin. Valmistuin eläintenkouluttajaksi (at) 2021. Tätä ennen olen suorittanut Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa eläintenkouluttamisen perusopinnot sekä käytöshäiriöiden anatomia-verkkokurssin. Aloitin aikoinaan kouluttautumisen Kennelliiton arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssilta, ja jatkoin rally-tokon koulutusohjaajakurssille. Olen suorittanut Suomessa ensimmäisenä kouluttajana Certified Control Unleashed Instructor -sertifikaatin Control Unleashed-menetelmän kouluttamisesta, ja valmistun Vainuvoiman ja Scentren yhteistyönä järjestämästä hajutyökouluttaja-koulutuksesta keväällä 2022. Lisäksi olen valmistunut Pawsiteamin Kiva käsittelijä -koulutuksesta sekä kouluttajaksi että käsittely-ammattilaiseksi. Opiskelen jatkuvasti lisää niin kirjallisuudesta, seminaarien ja luentojen sekä koulutuspäivien muodossa niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin kouluttajien opissa. Olen myös aktiivisesti mukana kisajärjestäjänä, ja olen tokon, rally-tokon ja nose workin koetoimitsija.

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri, pääaineena sosiaalityö. Muutokseen tähtäävä työskentely ihmisten kanssa on siis minulle hyvinkin tuttua. Työtäni ohjaavia arvoja ovat asiakkaan kunnioittava kohtaaminen, asiakaslähtöisyys, kannustavuus, ratkaisukeskeisyys, myötätuntoisuus ja itsereflektiivisyys. Nämä kaikki soveltuvat mielestäni erittäin hyvin myös koiramaailmaan, sekä ihmiseen että koiraan. Pidän näitä tärkeinä näkökulmina, koska ne parantavat sekä omaa että koiran hyvinvointia ja koulutustuloksia.

Olen erityisesti kiinnostunut koirien hyvinvoinnista ja sen tukemisesta uusimpien, tieteeseen perustuvien menetelmien avulla, kuten omaehtoisuus, valinnanvapaus ja hallinnan tunne. Sanomattakin on selvää, että koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen. Kouluttamisessa minulle on tärkeää, että koulutustapahtuma lisää kummankin osapuolen hyvinvointia. Ajattelen, että harrastuksen tulee tuottaa iloa ja mukavia yhdessä tekemisen hetkiä itselle ja koiralle.