harrastukset · kisaaminen

Rally-tokovinkit osa 1: Milloin olet valmis ensimmäisiin kilpailuihin?

Milloin olet valmis ensimmäisiin rally-tokokilpailuihin?

Kiinnostaako rally-toko? Rally-tokovinkit on uusi postaussarja, jossa käydään läpi erilaisia rally-tokon kouluttamiseen ja rally-tokossa kilpailemiseen liittyviä vinkkejä. Vinkkisarjan ensimmäinen osassa käsitellään sitä, mistä tietää, milloin on valmis ensimmäisiin rally-tokokilpailuihin koiran kanssa.

Koira osaa tehtävät

Kun mietit osallistumista rally-tokokilpailuun (tai mihin tahansa muuhun kilpailuun), tulisi ensimmäiseksi lähteä liikkeelle sen arvioinnista, osaako koira kaikki kyseisessä kilpailussa siltä vaadittavat tehtävät. Rally-toko on matalan kynnyksen kisalaji, ja alokasluokassa saa auttaa koiraa esimerkiksi kumartumalla ja monin eri tavoin koiraa kannustamalla. Usein tämä laskee kisaamisen kynnystä muihin lajeihin verrattuna. Koiran tulisi kuitenkin tuntea kaikki kylttitehtävät sekä niihin liittyvät vihjeet ja myös osata seurata kylttien välit. Koiralle on reilua, että sillä on todella mahdollisuus onnistua. Koiran tulisi osata myös ratasuoritus, eli sen kanssa pitäisi olla harjoiteltu tehtävien tekemistä peräjälkeen kylttien kanssa. Jos koira ei osaa kunnolla jotakin tehtävää, ei ohjaaja ainakaan voi olla pettynyt, jos se ei kilpailutilanteessa onnistu. Osa koirista myös paineistuu voimakkaasti siitä, jos ne kokevat, etteivät osaa, ja koiralle saattaa jäädä huono kokemus kilpailutilanteesta.

Koiran kanssa on harjoiteltu kilpailunomaista suoritusta

Sen lisäksi, että koira osaa tehtävät, sen tulisi osata suorittaa ne ilman, että omistaja auttaa makupalalla tai palkitsee koiraa namilla tai lelulla jokaisen tehtävän jälkeen. Rally-tokon alokasluokan kilpailussa on suoritettavana 10-15 tehtävän rata, jonka aikana koiraa saa kannustaa ja kehua, mutta koiralle ei saa antaa ns. fyysistä palkkaa, eli nameja tai leluja, kesken suorituksen. Jos koira joutuu kilpailussa ensimmäisen kerran tilanteeseen, jossa sitä ei palkita jatkuvasti tehtävistä, kilpailu ei todennäköisesti mene kovin hyvin. Koira voi myös nopeasti oppia, että kilpailutilanne on ainoa paikka, jossa tehtävistä ei makseta hyvin, jolloin edessä on nopeasti mielentilaongelmia. Satunnaisvahvistamista ja sosiaalista palkkaa on siis syytä harjoitella hyvissä ajoin ennen kilpailuun osallistumista.

Koira on käynyt erilaisissa paikoissa ja erilaisissa häiriöissä harjoittelemassa

Jos rally-tokokilpailu järjestetään muussa paikassa kuin ohjaajan ja koiran vakitreenipaikassa, on tärkeää, että kisapäivä ei ole koiran ensimmäinen päivä tehdä rally-tokoa vieraassa ympäristössä. Mitä erilaisemmissa paikoissa koira on tottunut harjoittelemaan eri tehtäviä, sen helpompaa koiran on suoriutua myös vieraassa kisaympäristössä. Kilpailuja järjestetään talvikaudella yleensä halleissa, kesäkaudella myös runsaasti ulkokisoina, joten koiran on hyvä olla tottunut harjoittelemaan sekä sisällä että ulkona. Ulkotreenejä on helppo järjestää vaikkapa normaalien lenkkien yhteyteen lähikoulun pihalla tai kaupan parkkipaikan reunalla. Erilaisista halliympäristöistä saa kätevästi kokemusta esimerkiksi käymällä peruutuspaikoilla eri koirakoulujen rally-tokokoulutuksista. Vaikka koulutuksen aihe olisikin jo tuttu, koira hyötyy aina uudesta paikasta ja vieraiden koirien seurassa harjoittelusta. Jos totutusta poikkeavassa paikassa harjoittelu on koiralle vaikeaa, koira hyötyy erilaisista yleistämisharjoituksista. Täältä löydät vinkit yleistämisharjoituksiin.

Koiran kanssa on tärkeää harjoitella myös erilaisia häiriöitä, kuten ihmisiä katselemassa suorituksia, toisia koiria melko lähellä, ja ulkokisoja ajatellen esimerkiksi ohi lentäviä lintuja. Jos treenaa aina yksin tai samassa tutussa paikassa ja porukassa, jo vieraat koirat ja ihmiset uudessa kisaympäristössä voivat olla koiralle vaikea häiriö. Ulkotreenit puistoissa, parkkipaikkojen reunoilla ja eri koirakoulujen treenit tarjoavat myös häiriöharjoitteluun hyviä mahdollisuuksia.

Koira osaa odottaa omaa vuoroaan

Rally-tokokilpailuissa koira joutuu aina odottamaan omaa vuoroaan jonkin aikaa, vähintäänkin rataantutustmisen ajan, usein huomattavasti pidempään. Aina ei kisapaikalla ole mahdollisuutta tuoda koiraa häkissä halliin, vaan koira joutuu odottelemaan omaa vuoroaan autossa. Jos koira hermostuu autossa, tuhoaa sen sisäpuolta tai haukkuu pitkään yksinään, sen keskittyminen ja energia voi olla aivan lopussa, kun oma suoritusvuoro koittaa. Autossa rauhallisesti odottaminen on muutenkin käytännöllinen taito, jonka opettamiseen kannattaa jo pennun kanssa panostaa. Myöhäistä se ei ole koskaan!

Ohjaaja tuntee rally-tokon tehtävät ja kylttien oikeat suoritustavat

Kisoissa on hyvin vaikea onnistua, jos ohjaaja on epävarma siitä, millä tavoin eri kyltit tulee suorittaa. Ohjaajan tulee tietää esimerkiksi, milloin koira saa istua ja milloin ei, miltä puolelta ensimmäistä kartiota pujottelu suoritetaan sekä mitä erilaiset nuolet kylteissä tarkoittavat. Se, että ohjaaja osaa kyltit ja niiden oikeat suoritustavat, helpottaa myös jännitystä ja antaa itsevarmuutta kilpailuissa. Epäviralliset kilpailut ja eri koirakoulujen järjestämät ratatreenit ovat erinomaisia paikkoja käydä testaamassa omaa kylttiosaamista ennen virallisiin kilpailuihin osallistumista.

Ohjaaja tuntee rally-tokon säännöt ja kilpailuohjeen

Kilpailussa onnistuminen vaatii myös, että ohjaaja on perehtynyt kylttien lisäksi rally-tokon sääntöihin ja kilpailuohjeeseen. On tylsää ottaa hylkäys kilpailussa esimerkiksi sen vuoksi, että koiralla on vääränlainen panta tai ohjaaja ilmoittaa uusivansa kolmannen kerran. Ohjaajan on helpompi olla rennompi, kun oikeat toimintatavat ovat selvillä. Usein ensimmäisissä kilpailuissa silti saattaa sattua ja tapahtua, koska kaikki on uutta ja jännittävää, ja tämä kannattaa ensisijaisesti ottaa oppimiskokemuksena. Kuten kylttiselosteetkin, kilpailuohje ja säännöt löytyvät Palveluskoiraliiton sivuilta. Suosittelen myös aina ensimmäiseen kilpailuun osallistumista pohtiville, että kannattaa käydä katsomassa rally-tokokilpailuja turistin roolissa etukäteen. Monet toimintatavat selkiytyvät, kun saa rauhassa seurailla kilpailun etenemistä ilman jännitystä omasta suorituksesta.

Rally-tokossa arvostetaan erityisesti koirakon iloista yhteistyötä. Vaikka varsinkin ensimmäinen kilpailu on usein ohjaajalle hyvin jännittävää, on tärkeää muistaa myös nauttia! Koiran kanssa harrastamisen pitäisi olla ensisijaisesti kivaa.

Kiinnostaako rally-tokon harjoittelun aloittaminen tai alokasluokan taitojen hiominen? Rally-tokon alokasluokka -verkkokurssi starttaa jälleen 7.5.2023, lisätiedot tästä.

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä tästä: